BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Днес е световният ден на пощата

На 9 октомври през далечната 1874г. в Берн /Швейцария/ е учреден Всемирният пощенски съюз /ВПС/. За това на тази дата се отбелязва по целия свят Световният ден на пощите – Договорът от Берн, за създаване на Всеобщ пощенски съюз, е подписан. Броят на страните-членки в съюза се увеличава толкова бързо през следващите три години, че името му е променено на Световен пощенски съюз през 1878 г. От 1874 година договорът от Берн успява да обедини всички пощенските услуги и правила в единна “пощенска територия “ за взаимна размяна на писма. Бариерите и границите, които са възпрепятствали свободното движение и израстване на международната поща, най-сетне са съборени.

На 1 юли 1948 година Световният пощенски съюз получава статут на специализирана междуправителствена организация на ООН.  Страните-членки на съюза са 190, с над 700 000 пощенски служби. Целта на съюза е да осигурява организиране и усъвършенстване на пощенските служби, развитие на международното сътрудничество и оказване на техническа помощ за развиващите се страни в тази област.

През 1947 година ВПС получава статут на специализирана междуправителствена организация на ООН. Страните членки на съюза са 192, с над 700 хил. пощенски служби и над 130 милиона пощенски служители. 

От  1 юли 1879 година България е пълноправен член на Всемирния пощенски съюз. През 1880г. Княжеството получава първата покана за конференция в Париж и това е началото на официалните международни контакти на българските пощи.

С времето значението на пощенските връзки не се изчерпва, независимо от изобретяването на телеграфа, телефона и радиото. Те са актуални и до ден днешен, промъквайки се сред имейлите, скайп, мобилните телефони, touch phone,iPhone, BlackBerry. Нека на този ден си спомним за доброто старо писмо, картичките за Коледа, както и тези за Великден, които носеха толкова радост, защото не бяха ежедневие.

Честит празник!

Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!