BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

За 24 май бе обновен паметникът на учениците на Светите братя Кирил и Методий

В навечерието на 24 май Настоятелството на НЧ“Развитие 1869“-Разград изпълни своя ангажимент, поет в разговор с Кмета на Община Разград Денчо Бояджиев в началото на годината, да бъде възстановен липсващ елемент от паметника на учениците на Светите братя Кирил и Методий на площад „Възраждане“.

Тоягата в ръката на една от човешките фигури от паметника изчезна преди няколко години и не бе възстановена заради реалната опасност отново да бъде открадната и предадена за вторични суровини. Тъй като в района вече има видеонаблюдение, тази опасност е минимална и от читалищното настоятелство, пред чиято сграда се намира скулптурната композиция, предприеха възстановяването на първоначалния вид на паметника, пред който Разград се събира в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

За тази цел на леяр е поръчана бронзова отливка, преди дни тя бе извършен по-здрав монтаж от преди, като тоягата бе заварена и в горната и в долната си част.

Снимка: Община Разград

За финансирането на тази дейност бе предприета благотворителна кампания с поставяне на кутии във фоайето НЧ“Развитие 1869“ и в кафе „Филхармония“, но заради извънредното положение и там и по банковата сметка на читалището постъпиха около 350 лв., а стойността на отливката е 1000 лева. Дейността е извършена с отложено плащане до средата на юли, кутията в заведението отново е поставена и от читалищната управа очакват подкрепа от обществеността.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!