BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кметът представи системата за прием на деца в първи клас за учебната 2021/22 г., въвежда се райониране

Кметът на Община Разград Денчо Бояджиев представи днес Системата за прием на деца в първи клас за учебната 2021/22 г. Детайли по прилагането й обясниха пред местните медии и ресорният заместник-кмет Руска Вътева и главен експерт в отдел „Образование и спорт” Виктория Георгиева. Системата е съобразена с актуалната нормативна база, част от която е в сила от 2016 г., но не е била приложена на територията на Община Разград досега. С новата система се въвежда райониране на приема на първокласници съобразно постоянния/настоящия адрес на семействата им.

Справка с данни от ГРАОН е установила, че децата, които ще постъпят в първи клас през новата учебна година в Разград са 273 – 243 живеят в град Разград, а 30 – в близки населени места, в които няма учебно заведение. При средна пълняемост от 20 ученика следва да се разкрият 14 паралелки.

Системата е съобразена както с броя на децата и местоживеенето им, така и с Наредба №24 за физическата среда и информационното и библиотечно осигуряване на детските градини, училищата и центровете за подкрепа на личностното развитие, при спазване на прилежащите райони на обхват за общинските училища в град Разград. Според нея всеки ученик трябва да има по 2 кв.м. в класната си стая за учебния процес и по 10 кв.м. за отдих. Наредбата приема, че съобразно тези критерии класната стая на 22 ученика от начален етап трябва да е с площ 54 кв.м., а за прогимназиален етап за 26 ученика – 52 кв.м. Констатирано е, че в ОУ”Васил Левски” три от класните стаи не отговарят на тези изисквания, като са по-малки, а в ОУ”Н.Й.Вапцаров” неотговарящи на изискванията са 4 стаи. В останалите основни училища класните стаи са около и над 50 кв.м.

При съобразяване с тези данни и законови изисквания Община Разград предлага през учебната 2021/22 г. да бъдат разкрити 16 паралелки за първи клас: 3 – в ОУ”Васил Левски”, 4 – в ОУ”Н.Икономов”, 2 – в ОУ”Н.Й.Вапцаров”, 3 – в ОУ”Ив.С.Тургенев”, 2 – в ОУ”Отец Паисий”, 2 – в СУ”Христо Ботев”. Изготвени са и карти с прилежащите райони на общинските училища, с описани всички улици, както и населените места, в които няма училища. Тези карти, заедно с аргументите за въвеждането на Системата за прием в първи клас за учебната 2021/22 г. и Графикът за организация на приема на ученици в първи клас, утре ще бъдат представени на представители на ръководствата на шестте училища, а до края на седмицата ще бъдат публикувани и на интернет страницата на Община Разград.

Най-скорошната дата в този график е 30 март, докогато със заповед на директора трябва да бъде утвърден училищният план-прием след проведено заседание на Обществения съвет и да бъде публикуван в сайта на училището или на видно място в учебното заведение. Първият срок, който родителите и настойниците на бъдещите първокласници, трябва да спазят е 31 май, докогато трябва да се подадат документи за записване на децата в съответното училище. Първото класиране трябва да бъде обявено на 4 юни, а след това обявени и попълнени свободните места. При класирането водещ критерий е близостта на училището до постоянния/настоящия адрес на детето, като това се доказва с удостоверение за адресна регистрация, училищата могат да въведат и допълнителни критерии.

Сред аргументите за въвеждане на новата система и възможността по този начин да се преодолее дисбалансът между малките училища в по-малките населени места и по-големите в общинския център, той се получава, когато голяма част от децата по-малките населени места се записват в училищата в града, а малките училища остават пред финансов колапс. Така ще балансираме и в училищата в по-малките населени места и в по-големите ще има нормален брой деца, които ще се обучават в и в добра и съобразена с нормативните изисквания среда – обобщи кметът Денчо Бояджиев.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!