BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кой празнува в днешния ден

На 7 октомври почитаме паметта на двама изключително образовани млади мъже Свети мъченици Сергий и Вакх.

Св. мъченици Сергий и Вакх живели през 3 век в Рим.

В зряла възраст Сергий и Вакх се отличили като най-първи сановници в двора на император Максимиан. Императорът изпитвал обич и уважение, защото били мъдри и давали изключително полезни съвети по време на съвещанията за разрешаване на важни държавни проблеми. В същото време Сергий и Вакх били изключително храбри на бойното поле и по време на боеве.

Случайно император Максимиан разбрал, че сред омразните християни са и неговите любими войни и съветници. Първоначално отказал да приеме, че това е вярно. Но по време на едно от големите тържества и пирове, Сергий и Вакх не присъствали. Императорът заповядал да ги доведат, за да се поклонят на идолите и да извършат жертвоприношение. Самите Сергий и Вакх признали, че са християни и няма да извършат никой от езическите ритуали. След като не успял да ги примами с различни обещания и убеждения да се откажат от вярата си в Христа, императорът заповядал да повикат в двора най-злия екзекутор на християните в империята Антиох. Ако Антиох не съумее по време на изтезанията да застави Сергий и Вакх да се отрекат от християнството, тогава директно да ги накаже с жестока смърт.

Двамата смели и умни мъже се превърнали в мъченици за Христовата вяра, след като им отсекли главите на 7 октомври 295 г.

Името Сергей от латински означава уважаем, висок, знатен. Името произлиза от римския род Сергериус. Мъжете с това име винаги се стремят да спазват обещанията си. Сергей може отлично да се контролира, като не показва кога е обиден.

Днес имен ден празнуват всички, които носят имената Сергей, Серги, Серьожа, Серга, Сергейка, Сергена, Сергина, Сержина.

Честито!

Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!