BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

НСИ организира Международен конкурс за статистически плакат

През периода 2020 – 2021 г. Националният статистически институт организира за втори път в България провеждането на Международния конкурс за статистически плакат. Конкурсът е в рамките на дейностите за статистическа грамотност на Асоциацията за статистическо образование към Международния статистически институт.

Инициативата е насочена към повишаване на статистическата култура на учениците и студентите, провокиране на интереса към статистическите изследвания, работата в екип, интерпретирането на статистически данни и използването на математически и графични методи за онагледяването им.

През 2019 г. в конкуренция с близо 15 000 ученици и студенти от 37 страни от целия свят отборът на столичното 56-о столично училище „Проф. Константин Иречек“ с ментор Ламбина Петрова спечели престижното второ място със своя плакат на тема „Как се храня?“ и беше награден с грамота от Международната асоциация за статистическо образование и плакет на Националния статистически институт.

За тазгодишното издание на конкурса са определени следните теми, по които да се изготвят плакатите – околна среда, биология и устойчиво развитие. Плакатите трябва да представят по интересен и атрактивен начин статистическата информация по избраната тема и да съдържат ясно послание.

В състезанието могат да участват отбори от 2 – 5 ученици/студенти с преподавател ментор, разпределени в три категории: ученици, родени през 2005 г. или по-малки; ученици, родени между 2002 и 2004 г. включително; и студенти в университет/колеж – без възрастови ограничения.

Конкурсът се състои от два кръга: национален и международен. Националният кръг ще се проведе през учебната 2020/2021 година, а международният – през март – юли 2021 година. Финалистите в националния кръг за всяка възрастова категория ще представят страната ни в международния кръг, а международните победители ще бъдат обявени на 63-тия световен статистически конгрес в Хага, Нидерландия, от 11 до 15.07.2021 година.

Отборите, които желаят да участват в конкурса, трябва да бъдат регистрирани от своите ментори в периода от 20 май до 12 октомври 2020 г. и да изпратят готовите плакати в Националния статистически институт до 10 януари 2021 година. Победителите в националния кръг ще бъдат обявени на 15 февруари 2021 година.

Можете да се регистрирате за участие и да намерите допълнителна информация на сайта на конкурса: https://www.nsi.bg/islp2021/НСИ

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!