BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Антикризисни мерки от ДПС очакват одобрение от съветниците в Разград

Групата общински съветници на ДПС настояват за приемане на ясни и конкретни мерки, отнасящи се до реално подпомагане на домакинствата и насърчаване на местния бизнес при справяне с икономическите последици, вследствие от прилаганите редица ограничителни мерки, съгласно Закона за извънредното положение.

„Ситуацията става все по-тежка и непредсказуема, но ние не можем да останем безучастни и да чакаме да отмине пандемията, за да се отмени извънредното положение, а до тогава гражданите и бизнеса какво ще правят, те в момента реално имат най-належащата нужда от нашата подкрепа и затова още днес ще внесем докладна за насрочване на извънредна сесия на Общински съвет Разград, в която да представим нашите мотивирани искания„ – коментира председателят на ОбС на ДПС Разград. 

Общинските съветници от „Движение за права и свободи“ излизат с Декларация, в която са изложени антикризисни мерки, които да облекчат гражданите и местния бизнес в Община Разград и с искане за незабавно свикване на извънредна сесия, в която да се разгледат техните предложения, които да бъдат в сила за периода на извънредното положение, както и за месеца следващ неговата отмяна, както следва : 

– Родителите да бъдат освободени от заплащане на такси за Детските градини и ясли на територията на общината (по чл.21 от Наредба № 14 на ОбС Разград ); 

– Да отпаднат гробищните такси по време на извънредното положение, с цел облекчаване на гражданите, загубили своите близки в тази тежка ситуация (по чл.32 от Наредба № 14 на ОбС Разград);

– Да отпадне патентния данък за таксиметровите шофьори, поради резкия спад на клиенти. Като тези които вече са го заплатили, да им бъде приспаднат ( по чл.38 от Наредба №14 на ОбС Разград);

– Да бъдат освободени от заплащане на наем за жилища- общинска собственост физическите лица, които са пряко засегнати от ситуацията и са във фактическа невъзможност за покриване на своите разходи, поради безработица или намаляване на доходи и др. ( по чл. 16. от Наредба №29 на ОбС Разград)

– Да бъдат освободени от такса битови отпадъци собствениците на търговски обекти (заведения, ресторанти, хотели, търговски центрове, магазини и прочее), тъй като не генерират такива.

Все по-осезаема е сериозността на ситуацията в предвид увеличаващия се брой на пострадалите предприятия и хора, които изнемогват. В тази насока местните парламентаристи от ДПС считат, че обема на мерките предприети от управата, описани в две докладни записки, които предстои да бъдат подложени на гласуване, е доста ограничен и не се заключават единствено с изменение и допълнение на Наредба № 14 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Разград. 

Сформиране на временна комисия, която да разгледа по-задълбочено ефективните мерки, които да се предприемат от Общински съвет Разград в хода на извънредното положение, впредвид неопределената продължителност, с оглед осигуряване спокойствието, сигурността и благосъстоянието на жителите на Община Разград, е крайно необходимо отбелязва групата съветници на ДПС.

Удължаването на срока на извънредното положение неимоверно буди притеснение у обществото, затова като защитници на интересите на гражданите сме длъжни да се отнесем отговорно, а не повърхностно, загърбвайки личните си интереси – в името на народа, за одобряване на по-широк набор от мерки, които да помогнат на хората за справяне с кризата, причинена от пандемията.

RazgradNews призовава всички съграждани да спазват стриктно предпазните мерки на правителството! Изолацията е най-ефикасното спасение! Стойте вкъщи!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!