BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Бивша учителка от ОУ „Васил Левски“ в Разград празнува 100-годишен юбилей

Заместник-кметът на Община Разград Милена Орешкова поздрави един от най-възрастните жители на общината Донка Дюлгерова за нейния 100-годишен рожден ден. Тържеството, съобразено с противоепидемичните мерки – с маски и на социална дистанция, се проведе в театралната зала на ОУ“Васил Левски“-Разград, част от професионалния стаж на юбилярката е преминал в това училище, където тя е била начална учителка.

Честването бе организирано от ръководството на училището и от четвъртокласниците от клуб „Млади възрожденци“, които изпратиха видеопослание до юбилярката. Най-вълнуващ бе поздравът на едно от децата, Берк Сюлейман сподели, че за него датата 22 май, на която Донка Дюлгерова става на 100 години, е също много важна и незабравима, днес той също има рожден ден.

Заместник-кметът Милена Орешкова поздрави юбилярката от името на Кмета Денчо Бояджиев, връчи й поздравителен адрес от негово име, както и ваучер за пазаруване от магазин „Технополис“, откъдето да си закупи по неин избор необходим електроуред. „Призвание е да си учител, да учиш учениците, но и да си пример за учителите. Благодарна съм за Вашия пример и Ви пожелавам здраве и още дълги години да ни вдъхновявате.“ – обърна се заместник-кметът Милена Орешкова към рожденичката.

Част от учениците на г-жа Дюлгерова лично изразиха своето уважение към първата си учителка, а други изпратиха поздрави.

Юбилярката разпозна всичките си ученици и благодари за поздравленията. Припомни си заедно с тях как ги е учила на четмо и писмо. „Имам мили спомени, учехме ви с удоволствие, стараехме се повече знания да ви дадем, учехме ви да обичате България и историята й. Благодаря за хубавите моменти!“ – каза тя.

Гости на милото тържество бяха и началникът на Регионалния инспекторат по образование Ангел Петков и председателят на Синдиката на българските учители Рада Нейчева.

Донка Дюлгерова е родена на 22 май 1920 година в разградското село Пороище. Учителската си дейност започва през 1941 година в добруджанското село Нова Черна. След това е била учителка в Балкански, Островче, Липник,   Раковски и от 1962 година в Основно Училище “Васил Левски“-Разград, където се пенсионира през 1975 г. 34-годишният й професионален път завършва със заслужено признание – наградена е с орден „Кирил и Методий“ втора степен, има и други отличия за професионалните си успехи. Нейните ученици са се реализирали в различни области на живота – Веселин Крайшников – архитект, Стела Иванова – архитект, Емил Марков – инженер, Ангел Вангелов – инженер геодезист, Димитър Андреев – лекар, Димчо Милев – преподавател във ВТУ (Великотърновски Университет), футболният съдия Йордан Йорданов, има учители, икономисти, медицински сестри и специалисти. Част от учениците й като Недялка Цветкова и до днес с любов се грижат за нея, помагат й и Хатидже и Адем.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!