BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Българите влизат в Хърватия при нови условия

Хърватия допуска българските граждани от 1 до 15 април 2021 г., ако представят един от следните документи:  отрицателен резултат от PCR или  бърз антиген тест за коронавирус, сертификат за ваксинация или медицински сертификат за преболедуван COVID-19.

По информация на посолството ни в Загреб тестовете срещу коронавирус трябва да бъдат направени в рамките на 48 часа, преди пристигане на граничния пункт. Ако бързият антигенен тест  е представен и престоят е по-дълъг от 10 дни, е необходим втори бърз тест най-късно 10 дни след датата на излизането на резултата от първия  тест. Също така бързият тест трябва да  фигурира в списъка на тестовете, признати от държавите-членки на Европейския съюз и одобрени от Европейската комисия.

Сънародниците ни могат да представят и сертификат за ваксинация, потвърждаващ, че са минали най-малко 14 дни от поставянето на втора доза или, в случай на еднократни ваксини – потвърждаващ, че са минали поне 14 дни от ваксинацията. Гражданите могат да представят и медицински сертификат за преболедуван COVID-19 или позитивен PCR или бърз антигенен тест, потвърждаващ зараза от коронавирус, като тестът трябва да е бил направен не по-рано от 180 дни и не по-късно от 11 дни преди пристигането на граничния пункт.

Транзитното преминаване през страната без представяне на изброените документи е разрешено в рамките на 12 часа без пренощуване. При превишаване на 12-те часа транзит пътниците подлежат на задължителна самоизолация в страната.

Предвид увеличаването  на броя на новозаразените, в редица административни области в Хърватия като Дубровник, Сплит и др., са въведени допълнителни ограничения – задължително носене на маски на открито. Ресторантите и кафенетата работят само с доставки. 

При нужда от съдействие, българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Загреб на следните телефони за връзка: +385 146 46 609 и в извънработно време на тел.: +385 984 69 808.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!