BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

България дари защитни облекла срещу коронавируса на Република Северна Македония и Албания

Дарения от защитни облекла, очила и шлемове, които България изпраща като помощ в борбата с коронавируса, бяха предадени в Република Северна Македония и Албания. Те са част от подкрепата за 12 държави, която страната ни оказва за Западните Балкани, Източното партньорство и Южното съседство, на обща стойност 636 150 лв. В нея са предвидени 4 150 комплекта защитно облекло и 5 336 продоволствени пакета.

Помощта е предоставена по инициатива на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и се финансира по линия на официалната помощ за развитие, предвидена в бюджета на Министерството на външните работи за 2020 г.

В Скопие посланикът ни Ангел Ангелов предаде дарението от 300 защитни комплекта на церемония в присъствието на двамата вицепремиери Буяр Османи и Радмила Шекеринска. Те благодариха на българското правителството за оказаната подкрепа при справянето с разпространението на коронавируса.

Досега страната ни е предоставила общо 600 защитни облекла за многократна употреба на Република Северна Македония, които осигуряват защита на медицинските работници на първа и втора линия за 30 000 работни дни.

В Тирана 300 защитни комплекта бяха предадени от посланика ни Момчил Райчевски. Той подчерта, че България е първата държава, която дарява на Албания пълно защитно оборудване. Помощта бе приета от директора на Университетската болница „Майка Тереза“ Енкелейди Йоти, в присъствието на заместник-министъра на здравеопазването и социалната грижа Мира Ракацоли и директора на Фармацевтичната служба Мирела Реджепи. Те оцениха високо ангажимента и помощта на България в подкрепа на Албания.

Защитните консумативи са произведени от български фирми според най-високите стандарти – костюмите са многократни, от специална лека и дишаща материя, която осигурява максимален комфорт и защита за медиците.

В близките дни като помощ в борбата с коронавируса от българската страна ще бъдат предадени още защитни облекла в Косово, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Армения, Грузия, Молдова, Украйна, Беларус и Ирак.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!