BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Виното гони болките в гърлото

Няма нищо по-хубаво от това да се приберете вечер на топло и да си сипете чаша вино. Дали ще го споделите с приятели или ще си го пиете сами, трябва ви само една чаша, за да се сгреете и да подобрите настроението си.

Според последните проучвания, пиенето на червено вино е полезно за здравето на сърцето. Но ако се върнем назад във времето, ще открием, че още през 1988 г. сомелиери открили, че консумацията на вино може да убие микроби в устната кухина, причиняващи болки в гърлото и плака по зъбите.

Данните от проучването, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry, доказва, че виното, бирата, обезмасленото мляко и някои газирани напитки, имат антибактериални свойства.

Във виното има най-малко количество живи бактерии след два дни, което означава, че може да действа като дезинфектант и бактериите не могат да оцелеят в него.

Изследователите откриват през 2019 г., че киселинността и концентрацията на алкохол във виното не са отговорни за антибактериалните свойства, както смятат сомелиерите преди години. Те откриват, че това се дължи на органични съединения, намиращи се както в червеното, така и в бялото вино.

Екипът изолирал млечна, ябълчена и винена киселина за целите на проучването. След неутрализиране на тяхната киселинност, специалистите успяват да убият 99,9 процента от бактериите и микробите, които водят до появата на болки в гърлото и образуването на зъбна плака.

„Пиенето на вино има устойчив антибактериален ефект“, казват авторите на изследването, но уточняват, че червеното е по-полезно от бялото.

Източник: Агенция Кросс, цитиран от moreto.net

Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!