BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Второкласници осъдиха Кумчо Вълчо на една година в горския затвор в симулиран съдебен процес

Ученици от 2 „в” клас на ОУ „Никола Й. Вапцаров” в Разград участваха днес в симулиран съдебен процес в Районен съд Разград. Инициатор на проявата е класният ръководител на децата Светла Николова, а консултации и съдействие по време на подготовката и в самото заседание оказаха съдия Нели Генчева и адв. Ивелина Игнатова.

Процесът по приказката „Червената шапчица” се проведе при препълнена зала изцяло по предвидения в Наказателно-процесуален кодекс ред, като обхвана етапите на съдебното заседание пред първоинстанционен съд – „Действия по даване ход на делото”, „Съдебно следствие”, „Съдебни прения”, „Последна дума на подсъдимия” и „Постановяване на присъда”.

Казусът изял ли е вълкът Червената шапчица и баба й бе разгледан от тричленен съдийски състав.

Държавното обвинение пледира, че вълкът е виновен по повдигнатото му обвинение и трябва да му бъде наложено наказание – лишаване от свобода. Разпитани бяха и свидетели – Бухала, бабата, Червената шапчица и майка й, както и ловеца. Под внимание бяха взети и представените веществени доказателства, а накрая Кумчо Вълчо сам призна вината си.

След тайно съвещание съдът се произнесе с постановена в името на народа присъда, с която осъди Кумчо Вълчо на една година в горския затвор, както и да изплати по 800 лева обезщетение на двете пострадали – Червената шапчица и нейната баба. Наложеното на вълка наказание е за да не прави повече така, както и за поука на другите, мотивира се съдът.

След приключване на съдебното заседание съдия Генчева поздрави участниците за отличното представяне и им връчи сертификати.

Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!