BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Във филиала на Русенския университет се проведе онлайн среща с дискусия: „Устойчивост на хранителните системи от преработката до консумацията“

Във филиала на Русенския университет в Разград се проведе онлайн среща – дискусия на тема „Устойчивост на хранителните системи от преработката до консумацията“. Срещата се организира от Филиал – Разград на Русенския университет и ЕИЦ Европа Директно – В. Търново и бе с участието на преподаватели, студенти, ученици и партньори от фирми. Присъстваха и преподаватели от Националния университет по хранителни технологии в Киев. Срещата откри проф. д-р Генчо Попов, Директор на Филиал – Разград. Водеща бе Надя Цанева – гл. библиотекар във Филиала.
Дискусията е в рамките на Европейския зелен пакт за конкурентноспособно устойчиво бъдеще. Разговорът бе за биопроизводството и възможностите за защита и възстановяване на биоразнообразието, както и за ключовата роля на пчелите.

Кризата с COVID-19 ни показа, че сме уязвими от загубата на биологично разнообразие и че за всички нас има значение добре работещата хранителна система. В тази връзка наскоро Европейската комисия прие Стратегия за биологичното разнообразие, както и стратегия „От фермата до трапезата“. В началото на дискусията участниците се запознаха с необходимостта от защитата и възстановяването на биоразнообразието. Грижата за природните блага е важна, защото днес в ЕС строго защитени са само 3% от сушата и по-малко от 1% от морските райони. Стремежът е до 2030 г. да бъдат защитени поне 30%, като това е свързано с много усилия от страна на бизнеса и науката. Фермерите също имат важна роля за запазване на биологичното разнообразие. Затова трябва да се стимулира биопроизводството, в т.ч. растениевъдство, земеделие и пчеларство. Представиха се факти за сертифицираните площи за отглеждане на биологични култури в България, които през последните 8 години са се увеличили над 7 пъти. От 2015 г. България заема едно от челните места по площи с лозя, отглеждани по методите на биологичното земеделие в ЕС, което прави възможно производството на биовино. Увеличават се сертифицираните площи за събиране на диворастящи плодове, билки и гъби. На шесто място е страната ни по износ на лечебни растения. България е и най-големия производител на розово и лавандулово масло. Страната ни е и лидер по брой пчелни кошери, отглеждани в съответствие с методите на биологичното земеделие.

Интерес предизвика презентацията на Иван Славчев Иванов, студент от Филиал – Разград, който сподели опита си в отглеждането на пчели и производството на пчелен мед. Безспорна е ролята на пчелите за запазване на биоразнообразието. Затова всички участници в срещата бяха единодушни, че пчеларите трябва да бъдат подпомагани от държавата.

Със сигурност дискусията по темата ще продължи, защото за всички е ясно, че от запазването на биологичното разнообразие у нас, зависи производство на безопасна, здравословна и достъпна за всички храна.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!