BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В навечерието на 24 май се поставя началото на инициативата „Виртуална културна сцена „Лудогорие“

По традиция, културният календар на област Разград през месец май е наситен с редица интересни изяви. Настоящата извънредна епидемична обстановка с COVID-19 възпрепятства провеждането на тези събития.

Твърде вероятно да не бъдат проведени и дванадесетото издание на Събора на българското народно творчество в Копривщица и Национална кампания „Живи човешки съкровища“, за които в организацията на участието на изпълнители от област Разград участва Областна администрация Разград.

Живеем в условия на световна пандемия и това няма как бързо да се промени. Но може всички заедно да направим така, че дните ни да са изпълнени с позитивни мисли и красота, с която ни дарява изкуството във всичките му направления.

Жителите на нашата област са ценители на културните събития и имат нужда от естетическа изживявания.

За да отговори на тези потребности, в навечерието на 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, Областният управител Гюнай Хюсмен поставя началото на инициативата „Виртуална културна сцена „Лудогорие“.

Проектът включва стартиране на нов канал в You Tube, с наименование „Културна сцена „Лудогорие“/ Ludogorie Culturе Stage“, който ще даде възможност за безплатен достъп на жителите на област Разград, респективно и на потребители от целия свят до постиженията на разградската култура.

Инициативата се осъществява с подкрепата на Регионален експертно-консултантски център на читалищата в Разград, Театрално-музикален център Разград, вкл. ДТ „Антон Страшимиров“, Сцена „Назъм Хикмет“, Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов“; Капански ансамбъл Разград; Център за подкрепа на личностното развитие – Център за работа с деца, гр. Разград; Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“ и други културни институции.

Днес стартираме функционирането на канала със записи на театрални постановки на Държавен театър „Антон Страшимиров“, литературни четения на служители на Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“ и на деца и ученици, концертни изпълнения на Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов“, Центъра за подкрепа на личностното развитие – Център за работа с деца, гр. Разград и на самодейни състави при читалища от област Разград.

Структурата на канал „Културна сцена „Лудогорие“/ Ludogorie Culturе Stage“ е отворена за нови попълнения. Тази инициатива е покана към всички разградски културни институции и творци, които искат техните материали – като видеозапаси на музикални изпълнения, театрални постановки и т.н., да бъдат листвани в канала, могат да се свържат с организаторите на адрес [email protected].

Всички участващи организации носят отговорност за спазването на авторските и сродни права в предлаганите материали.

Каналът ще има няколко раздела – „Театър“, „Музика“, „Читалищна самодейност“ и „Литературни четения“.

Децата ще открият интересни театрална пиеси и музикални изпълнения в раздел „Изкуство за деца“.

Видеозаписите ще бъдат споделяни и във Фейсбук страницата на Областна администрация Разград.

Проектът ще допринесе за опазване и съхраняване на нематериалното културно наследство на етносите и етнографските групи в област Разград.

Културата и изкуството винаги са били приоритет в работата на Областния управител.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!