BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В област Разград установиха 33 случая на недеклариран труд и нарушаване правата на работното място

Един от основните приоритети за КНСБ е борбата със сивата икономика, която по данни на НАП, нанася вреди в размер на над 400 млн. лв. годишно на бюджета. От друга страна работещите, които упражняват труд недекларирано, губят и трудови и осигурителни права. Те се лишават от обезщетения или получават такива в по-малък размер при оставане без работа, при болест, бременност и раждане, при пенсиониране, труден достъп до кредити. Недекларираният труд у нас е най-вече сред наемните работници – 97%, и съвсем малък процент сред самонаетите.

В Седмицата на действието на Европейската кампания за деклариран труд (21-25 септември), КНСБ, представи резултати от функционирането на мобилното приложение за сигнали VOX, което беше създадено през м. юни миналата година с цел, да се бори срещу сивия сектор. Към настоящия момент има над 100 хиляди сваляния от магазините App Store и Google Play. Приложението е обвързано с Главна инспекция по труда, НАП и Комисия защита на потребителите. То е напълно безплатно и е достъпно 24 часа – 7 дни в седмицата.

Общо сигналите в приложението за цялата страна са 108 броя, като 102 от тях са негативни, а 6 са подадени като позитивни сигнали. Строителството, селското стопанство, хотелиерството и ресторантьорството, леката промишленост и търговията са секторите с най-голям ръст нарушения. Местната структура на КНСБ е съдействала за подаване на сигнали от граждани и в сферата на образованието, строителството, търговията, културата. След получаване на сигнала, той се обработва и препраща към съответната институция. Извършени са проверки и при наличие на нарушение, са предприети необходимите мерки към съответните фирми или институции. След извършената проверка, подателят се уведомява за резултата.

Най-честите сигнали, които се получават в регионалната структура на синдиката са свързани предимно с неправомерно ползване на работниците на неплатен отпуск без тяхно изрично съгласие, прекратяване на трудовите правоотношения и свързаните с тях обезщетения, фиктивно намаляване на работното време, принуждаване на хората да подадат заявления за напускане по взаимно съгласие и др.

Извършени са 9 съвместни проверки с Дирекция „Инспекция по труда”-Разград. По техни данни, от началото на годината в областта са установени 33 случая на лица, работещи без предварително сключен договор. Работодателят се санкционира с Акт за установяване на административно нарушение, следван от Наказателно постановление за всеки случай поотделно. Извършва се последващ контрол с приоритет в тези предприятия. Работодателите, допускащи недекларирана заетост се поставят под засилен контрол, който е особено тежък при установяване на работа без трудов договор при непълнолетни и без разрешения от Инспекция по труда. При тези случаи се уведомява Прокуратура.

 КНСБ настоява за дългосрочно и устойчиво финансиране на мерките за справяне с недекларирания труд, както и точни национални данни по темата.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!