BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Седмицата на гората Кметът Денчо Бояджиев и Добрин Добрев посетиха новозалесени от ОП “Разградлес“ площи

Кметът на Община Разград Денчо Бояджиев и заместник-кметът Добрин Добрев се срещнаха с директора на ОП“Разградлес“ инж. Свилен Йорданов, който им представи мероприятията, извършени от общинската структура в навечерието и през Седмицата на гората – 6-12 април.

5000 фиданки чер бор са залесени в два участъка – край селата Ушинци и Гецово. Общата площ на участъците е 15,4 дка. И на двете места преди 10 години е имало горски пожари, предизвикани от пастири, след което от ОП“Разградлес“ са извършени залесителни мероприятия. Извършеното през тази година залесяване е за попълване на горските площи. Използвани са едногодишни контейнерни фиданки, високи около 7 см., разстоянието между посадъчния материал е по 1,5 м.

Предвиждаме и есенно залесяване – съобщи инж. Йорданов. То ще е в землищата на Дряновец и Раковски, фиданки ще бъдат засадени на мястото на отсечени през последните години тополи.

Инж. Йорданов сподели с кмета и ресорния заместник-кмет с какви още дейности са ангажирани в условията на извънредното положение служителите в предприятието.

Той съобщи, че съобразно решението на Общински съвет-Разград от заседанието през март, около 80% от общинските и неправителствени структури, които трябваше да бъдат снабдени с дърва за огрев, вече са ги получили. 6000 кубика дърва са заявени от населението, 2000 кубика от тях вече са доставени.

Инж. Йорданов обяви и новост, която предприятието е въвело във връзка с извънредното положение, но и за удобство на хората, които живеят в други региони или в чужбина, но имат родственици в община Разград и искат да им закупят дърва за огрев. Вече е възможно това да става дистанционно – чрез попълване на заявление за закупуване на дърва за огрев, която бланка е публикувана на сайта на ОП“Разградлес“ ето тук – https://www.op-razgradles.com/prodazhbi – и с прилагане на платежно нареждане. Двата документи се изпращат до предприятието и, ако са коректно попълнени, дървата се доставят в срок. Новият начин за закупуване на дърва е регламентиран в Правила за условията и реда на осигуряване с дървесина населението на Община Разград от ОП“Разградлес“ през 2020 г., утвърден от Кмета Бояджиев.

Инж. Йорданов бе категоричен, че няма причина хората да се притесняват дали ще има дърва. Предприятието работи активно и дърва ще има за всички, които имат нужда – увери той.

Кметът Денчо Бояджиев и заместник-кметът Добрин Добрев поздравиха инж. Йорданов, а чрез него и работещите в ОП“Разградлес“, със Седмицата на гората, като им пожелаха здраве и нови професионални успехи, както и да запазят и развиват любовта и грижата към гората и природата.

Община Разград чества Седмицата на гората като собственик на гори от 18 години, а ОП“Разградлес“ е създадено преди 15 години, стопанисва 13 696,5 хектара общински гори.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!