BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Деца и дарители се събраха за откриването на реновираната детска площадка до хотел „Централ”

Деца и дарители се събраха за откриването на  реновираната детска площадка до хотел „Централ” тази вечер.

Обновяването бе извършено със съвместно финансиране от местна управа, неправителствен сектор и бизнес – Община Разград, Обществен дарителски фонд за Разград и Сдружение „Лудогорие”.

„Тази площадка е нагледен пример за обединяване на усилията на гражданското общество в един съвременен град ” – заяви Кметът Денчо Бояджиев в приветствието си към присъстващите на празничното събитие. „Идеята децата със специфични способности да имат къде да играят е чудесна, такова желание имаше още на първата ми приемна за граждани в този мандат и една от най-малките посетителки на приемната ми – 14-годишната Кристислава” – разказа Кметът Бояджиев и поздрави момичето, което бе на площадката и чиято мечта днес се сбъдна. „Убеден съм, че площадката ще стане привлекателно място за децата и ще им осигурява пълноценен отдих,  призовавам съгражданите ни да я пазят от посегателства, на каквито вече стана жертва още в първите дни от монтирането й” – допълни той. Кметът каза още, че пораженията са отстранени от местната управа. Поддръжката на площадката е задължение на Община Разград и това ще се изпълнява – увери той. През есента предстои ремонт на настилката на близкия паркинг, който е удобен за родители, водещи децата си с инвалидни колички на площадката – съобщи още Кметът Бояджиев. „Нека това начинание е като една свещичка, която да блести, за да генерира още повече идеи, гарантирам, че всяка подобна идея в това отношение ще има пълната подкрепа на Общинска администрация.” – завърши Кметът Денчо Бояджиев.

Председателят на Обществен дарителски фонд за Разград Стефан Томов разказа предисторията на площадката. Идеята да се осигури възможност за забавление на близо 200 деца с двигателни проблеми в Разград възникнала в началото на 2019 г., а първите средства са събрани през същата година на пролетния благотворителен бал на Сдружение „Лудогорие”. След това идеята потънала в административен лабиринт, наближила и предизборна кампания, след изборите бе представена на новото ръководство на Община Разград, което я посрещна много добре и бе определено място западно  от съществуваща площадка. Освен това местната управа пое ангажимент при поставяне на съоръженията за деца с увреждания, да постави нови съоръжения на мястото на старите и така на една  площадка да играят всички деца заедно, да не са разделени. „Световната пандемия забави реализацията на идеята, но не я спря и ето го резултатът от общото дело. Това е гражданското общество на нашия град, когато го има, подкрепено от Общинската администрация, няма природна сила или епидемия, която да спре осъществяването на благородна идея, може да се забави, но не да спре.” – каза Томов.

Реновираната площадка се състои от седем детски съоръжения, от които две са за деца с увреждания. Първи още преди откриването ги пробваха Нефисе, Кристислава и Серай. Тези две съоръжения, както и ударопоглъщащата настилка, са осигурени от Обществен дарителски фонд (22 060,56 лв.) и Сдружение „Лудогорие” (8 4747,52 лв.), съфинансирането от Община Разград с поставянето на останалите детски съоръжения и 10 пейки и 4 кошчета е в размер на 13 290 лв.

В празничната програма участваха танцьорите от театрално-танцова формация „Пулс” с ръководител Катя Лапатова, а сред гостите на тържеството бяха представители на клубовете и формациите, чиито проекти са финансирани от Обществен дарителски фонд за Разград – СКК”Спринт” с новите си екипи, ДТФ”Хорце” при ЦПЛР Център за работа с деца с нови носии, СК „Джудо и джиу джицу“.

За всички деца на площадката Община Разград бе осигурила лакомства и книжки с приказки.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!