BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Днес е Европейският ден за борба със затлъстяването

На 19 май се отбелязва Европейският ден за борба със затлъстяването.

Днес наднорменото тегло е сериозен здравословен проблем, поради доказаната пряка връзка със заболявания като атеросклероза, високо кръвно налягане, захарен диабет тип 2, сърдечен инфаркт, някои злокачествени заболявания и повишени нива на мастите в кръвта, които съкращават живота с около 7-10 години.

В повечето случаи затлъстяването е свързано с повишена консумация на високоенергийни храни и понижен разход на енергия. Това води до натрупване на излишна мастна тъкан в тялото.

В зависимост от степента на това натрупване, състоянието се определя като наднормено тегло или като затлъстяване.

Затлъстяването е резултат на нарушен енергиен баланс – съотношението между енергийната стойност на храната и енергоразхода на човека – т.е. хората наддават на тегло, когато поемат повече калории, отколкото изгарят. Излишните калории се складират в тялото под формата на тлъстини. Затлъстелите хора носят на гърба си огромно количество излишни мазнини и рисковете за тяхното здраве са сериозни.

Установено е , че при децата с наднормено тегло се увеличава трайно броят на мастните клетки, което предразполага към затлъстяване в зряла възраст.

В 90% от случаите затлъстяването е свързано с нездравословни хранителни навици и понижена двигателна активност.

Нездравословният модел на хранене – честата консумация на високо енергийни храни (пържени храни, чипс, сладкиши), ниската физическа активност са водещи фактори за увеличаване на свръхтеглото и затлъстяването при децата. През последните години се наблюдава застояване на децата пред телевизора и компютъра с часове.

Профилактиката на наднорменото тегло и затлъстяването трябва да започне още от детска възраст в детските заведения и в семейството, за да се изградят в съзнанието на детето здравословни навици. Създаването на здравословен модел на хранене и оптимална двигателна активност от детството намалява здравния риск от появата на редица заболявания в по-късна възраст.

Балансираната диета и редовната физическа активност са от съществено значение за добро здраве. За постигането на тази цел е необходимо спазването на няколко прости правила – за по-качествен и здравословен начин на живот:

  • да намалим приема на мазнини, захарни и сладкарски изделия, газирани напитки;
  • да увеличим консумацията на плодовете и зеленчуците;
  • да заместим тестените храни с пълнозърнест хляб и зърнени храни като важен източник на енергия;
  • да намалим употребата на сол и консумацията на солени храни;
  • да приемаме ежедневно достатъчно вода;
  • да избягваме обездвижването и бъдем физически активни поне 60 минути на ден.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!