BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Днес почитаме Св. Евлогий

На 13 февруари се чества деня на Св. Евлогий, архиепископ Александрийски.

Той е бил благочестив и предан на вярата Христова. Живял е по времето на император Ираклий (VII век).

Името Евлоги означава „добра дума“, „възхвала“. То произлиза от гръцките еu, което значи „добро“, и logos – „дума“.

На този ден се почитат още Св. пребодобни Мартиниан и Св. преподобни Зоя и Фотиния. Преподобни Мартиниан бил родом от Кесария Палестинска.

Името Зоя пък означава „живот“ (на гръцки).

Тя е била византийска императрица и мъченица, чиято памет се почита на 13 февруари.

На 18 години Мартиниан се оттеглил в една планина в Кападокия и там прекарал 25 години в пост, бдение, молитва и борба с много изкушения. Когато една жена дошла да го изкушава и видял, че ще падне в грях с нея, той скочил бос в огъня и стоял там докато от болка била убита у него всякаква похот. Когато му се явили други изкушения, той избягал на самотна скала всред морето, за да се спаси от съблазън.

По Божия промисъл делфин го дочакал и на гърба си го изнесъл на брега. Тогава Мартиниан решил никъде да не се настанява за постоянно, а непрекъснато да пътува.

За две години той обходил 164 града, като навсякъде проповядвал и поучавал народа. Най-после стигнал в Атина, където се поминал в 422 година.

Имен ден днес празнуват хората с имена Евлоги, Евлогия, Зоя. Честито!

Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!