BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Започва набирането на преброители и контрольори за пробното преброяване в края на март и началото на април

Започва набирането на преброители и контрольори за пробното преброяване през март-април 2020 г.
Две населени места в община Разград са включени в пробното преброяване – село Ясеновец и част от град Разград (между р. Бели Лом и главен път Е70 + вилни зони).

Организацията и провеждането на пробното преброяване на населението и жилищния фонд се осъществяват съгласно: Закона за преброяването на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 г.; Закона за статистиката и Решенията на Централната комисия по преброяването. С организацията са ангажирани: Националният статистически институт, Централната комисия по преброяването и териториалните статистически бюра съвместно с областните управители и кметовете на общините организират и провеждат преброяването на населението и жилищния фонд.

Със заповеди на председателя на Националния статистически институт (НСИ) са назначени и временните общински преброителни комисии, които ще организират подготовката и провеждането на пробното преброяване в определените райони. В община Разград председател на комисията е секретарят на Община Разград Нели Добрева.

Съгласно приетия от Централната комисия по преброяването Организационен план в периода от 20 до 26 март 2020 г. ще се проведе пробното електронно преброяване чрез интернет, а класическото преброяване с преброители ще се осъществи от 27 март до 2 април.
Преди това – между 9 и 13 март – ще се направи пробно георефериране – всяка сграда, обект на преброяването, ще бъде регистрирана с географските си координати.

В периода 17 – 21 февруари 2020 г. е организирано от НСИ обучение на обучители за пробния обход и за пробното преброяване, включително на общински служители.

Непосредствената работа по попълването на преброителните карти се извършва от преброители, които от своя страна се ръководят, контролират и подпомагат от контрольори. Преброителите и контрольорите са тези, които пряко контактуват с населението при събирането на информацията по време на преброяването.

Кандидатите за преброители/ контрольори трябва да са навършили 18 години и да имат завършено минимум средно образование. Спецификата на работата им предполага наличие на опит в някоя/някои от следните сфери и дейности: администрация, ползване и попълване на документи, икономически и финансово-счетоводни дейности, социална сфера, образование, здравеопазване, и/ или да са с техническо образование; да имат опит в работа с хора и организационен опит.

Общинските преброителни комисии избират за преброители и контрольори подходящи лица, които ще усвоят и приложат правилно и точно издадените указания и инструкции за преброяването. Преброителите и контрольорите се избират в съответствие с указанията за извършване на подбор на преброителите и контрольорите.

За община Разград набирането на кандидати и подборът на преброителите и контрольорите за пробното преброяване през март 2020 г. ще се извърши от временната общинска преброителна комисия в периода от 24 февруари до 10 март 2020 г.

Хората, които желаят да работят като преброители и контрольори в преброяването, в определения срок трябва да попълнят и подадат лично или по куриер (валидна е датата на получаване) в административната сграда на Община Разград, с адрес: гр. Разград, бул. „Бели Лом” № 37А, стая № 06 (деловодство) заявление и автобиография по образец. Документите се регистрират в електронната система за документооборот, а кандидатите получават входящ номер. Целта е да се документират по безспорен начин имената и датата на подаване на документите. Бланки на необходимите документи ще бъдат публикувани на сайта на Община Разград в рубриката „Пробно преброяване 2020“, ще могат са се получат и деловодството на Община Разград и от кметството в Ясеновец.
В периода от 16 до 18 март 2020 г. ще се проведе обучение на одобрените преброители и контрольори, сключване на договори и раздаване на преброителни материали.

В община Разград обособените преброителни участъци са 59 (50 за гр. Разград и 9 за с. Ясеновец). В тях ще работят 59 преброители, като ще бъдат предвидени и резерви. Един контрольор трябва да има не по-малко от 2 и не повече от между 4 до 5 (по изключение, ако са малки) контролни преброителни участъка.

Общинската преброителна комисия за община Разград информира кандидатите за преброители и контрольори, че от тях се очаква да извършат голяма по обем и отговорна работа в определения от закона срок. Заплащането на техния труд ще бъде директно обвързано с качеството на попълнените от тях преброителни карти и броя на лицата, сградите и жилищата в преброителния им участък.

Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!