BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Заради новите еко стикери, ГТП ще поскъпнат

От 12 юли собствениците на всички леки автомобили до 3,5 тона, които успешно преминат годишния си технически преглед (ГТП), ще получават нов вид стикери. Те ще удостоверяват техническата изправност на моторното превозно средство и неговата екологична група. Наредбата за новия регламент е публикувана през септември 2020 година.

В големите градове у нас, в дни със замърсен атмосферен въздух, ще се налагат ограничения за движение в определени зони на коли с по-ниска екологична категория. В стикера ще бъде вграден чип с допълнителна информация за самия автомобил. Екологичните групи са 5. В петата са електрическите и хибридните, най-малко замърсяващите автомобили.

Групата се определя в зависимост от отделяните по време на ГТП емисии (на дизеловитте се измерва димността), годината на производство или еконормата на МПС. При монтирана газова уредба се проверява и тя.

Новият стикер ще оскъпи ГТП, но не би трябвало цената да се повиши повече от 5-10 лева.

До края на годината ще има пряка връзка между компютрите на пунктовете за ГТП с информационната система на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“. Идеята и целта са свързани с намерението техническата изправност и екологичната група на проверявания автомобил да бъдат определяни от системата. Така ще се намали възможността за злоупотреба в самия пункт за ГТП, обясни директорът на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ (ИААА) Бойко Рановски.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!