BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Икономист от ВУЗФ: Ако мерките не се спазват от обществото, безспорно ще се стигне до нова глобална икономическа криза

Два са възможните изхода за икономиката след пандемията на COVID-19 както в света, така и в България, като развоят им зависи от това доколко сериозно приемаме рисковете и до колкото се спазват мерките за социално изолиране на големи групи хора. Единият от тях може да резултира в нова глобална икономическа криза, при която най-ранно възстановяване може да се очаква в средата или края на следващата година. Това заяви в ефира на предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria доц. д-р Юлия Добрева – директор направление „Икономика“ на Лабораторията за научно-приложни изследвания на Висшето училище по застраховане и финанси и специалист с дългогодишен управленски опит в банковата сфера.

„При всички случаи имаме вече установена криза“, коментира доц. д-р Добрева. Ситуацията, в която се намираме, очертава две възможности за нейното развитие. Едната от тях е т.нар. оптимистичен вариант в случай, че се спазват всички наложени мерки. Това предполага до средата на април в световен мащаб да спрат новите случаи на заразени с коронавирус. При всички случаи ще има рецесия, която ще провокира загуби на доходи за бизнеса, безработица и затруднения в банковата система. Тези затруднения обаче няма да доведат до банкова криза, тъй като изследванията показват, че секторът разполага с необходимия капитал. Възстановяване на икономическото положение при този вариант ще се очаква в началото на 2021 г.

В разговора си с водещия на предаването „В развитие“доц. д-р Добрева от ВУЗФ разказа и за втория евентуален изход от ситуацията. В случай, че наложените мерки не бъдат спазвани стриктно от обществото и разпространението на COVID-19 продължи с бързи темпове, безспорно ще се достигне до нова глобална икономическа криза, намаляване на търсенето и масови банкрути. При така стеклите се обстоятелства, възобновяване на икономическата активност може да се очаква най-рано в средата или дори в края на 2021 г. 

Според доц. д-р Добрева, държавите в Европа не са достатъчно подготвени за подобни кризисни ситуации. Тя допълни още, че проблемът от финансова гледна точка можеше да бъде преодолян, ако още в края на 2018г. се беше създал специален резервен фонд. Причината за това е, че събраните в подобен тип фонд средства могат да се използват единствено и само в случаи за покриване на разходи по време на бедствия от всякакво естество.

Какви предложения за мерки за справяне с икономическите ефекти от кризата разработва ВУЗФ, вижте в целия разговор с доц. д-р Юлия Добрева в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria. Само преди дни от университета обявиха, че занятията им за студентите продължават с пълна сила дистанционно, а в момента тече и активна кандидатстудентска кампания изцяло онлайн.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!