BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Какво време ни очаква през юни

За по-голямата част от страната юни ще е най-дъждовният месец за годината. Средната сума на валежите в извън планинската част е между 48 и 130 л. на кв. м. Причина за обилните дъждове е честото нахлуване на хладен и влажен океански въздух. Ще паднат краткотрайни, но интензивни валежи, придружени от гръмотевици, а градушките ще са чести. 

Градушките не са разпределени равномерно в различните части на страната. Всяка година от градушка се засягат над 2000 населени места и нанасят щети върху около 2,5 млн. дка обработваема земеделска площ. има нанесени щети от градушки. Най-често това се случва по линията Видин – Свиленград.

В източната половина от страната град пада сравнително рядко. Юни е първият летен месец и тази година ще посрещнем лятото на 21-ви, точно в 09:46 часа, когато слънцето влиза в знака на Рак.

С приближаване на лятото се повишават температурите и все по-често над страната се настаняват топли въздушни маси на умерените и тропическите ширини. В такива условия обикновено времето е слънчево, а в равнините горещо. Най-високите температури измервани през този месец са били между 35 и 40 градуса. Най-топло е било в Плевен 42 градуса, Русе 41, Панагюрище и Образцов чифлик 40. При по-чувствителните застудявания минималните температури са се понижавали до 3, 8 градуса. По-студено е било в Трън – минус 1 градус, Самоков – 0, Разград, Чирпан и Казанлък – 2 градуса.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!