BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Мерки срещу заболяването птичи грип обсъдиха членовете на Общинската епизоотична комисия

Заместник-кметът на Община Разград Мирослав Грънчаров откри и ръководи заседанието на Общинската епизоотична комисия, която заседава днес във връзка с обсъждане на мерки срещу появата на заболяването птичи грип на територията на общината.

Разград е сред общините в страната, в които се отглеждат най-много птици и затова мерките за недопускане на инфлуенца по птиците трябва да са спазват строго – около това мнение се обединиха експертите, участващи в заседанието. Капацитетът на предприятията от сектора в общината е 1 784 494 бройлера, има две стопанства с общо 217 760 кокошки-носачки, а най-новата люпилня е с капацитет 749 496 яйца – съобщи д-р Върбан Белчев от Областната дирекция по безопасност на храните-Разград. Ветеринарите увериха, че техните проверки в големите индустриални предприятия показват, че се прилагат сериозни мерки за биосигурност.

Сред предложенията, които ще бъдат включени в заповед на Кмета на Община Разград, е забраната птици от задния двор да напускат дворовете на стопаните си, да не се отглеждат заедно водоплаващи птици и кокошки, а също и веднага да се информира ветеринарния лекар при признаци на заболяването. 

На заседанието бе прието и предложението на заместник-кмета Мирослав Грънчаров в селата да се организират общоселски събрания, на които ветеринари да разяснят опасностите от болестта птици грип.

Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!