BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Министър Ананиев: България е въвела ефективни мерки срещу разпространението на новия коронавирус

Днес, 13 февруари, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев участва в извънредно заседание на Съвета на здравните министри на ЕС. На заседанието в Брюксел, Белгия, взеха участие всички държави-членки, двайсет от които бяха представени на ниво министър.

В рамките на първата сесия министрите проведоха дискусия въз основа на предварително подготвени от Хърватското председателство въпроси за новия коронавирус. Повечето делегации отбелязаха високото ниво на координация в рамките на Европейския съюз, като дадоха положителни оценки за работата на Комитета за здравна сигурност и на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ЕЦКЗП). Изразено беше и общо задоволство от оптималното функциониране на Европейския механизъм за гражданска защита. Подчертани бяха и ползите от сътрудничество на европейско и международно ниво, при съобразяване с препоръките на Световната здравна организация (СЗО).

„Избухването на епидемията от новия коронавирус е предизвикателство за здравните системи в световен мащаб. Подобни събития неизбежно провокират тревога. Същевременно те са демонстрация за ползите от изградените механизми за сътрудничество и координация в Европейския съюз.“ Това подчерта здравният министър Кирил Ананиев в изказването си по време на Съвета. Той посочи още: „Мерките, предприети на национално ниво, са част от ефективна система, осигуряваща прозрачност, информираност и мобилизация. Тази система допринася за овладяване на ситуацията в рамките на целия ЕС. Убедени сме, че една от целите на днешния Съвет на здравните министри следва да бъде именно внасянето на успокоение сред гражданите на Европейския съюз. Коректната, отговорна и точна комуникация към гражданите на държавите-членки е изключително важна в подобни моменти.“

В изказването си Кирил Ананиев, посочи, че на национално ниво България е въвела ефективни мерки, които са съобразени с препоръките на СЗО и ЕЦПКЗ. „Създадена е междуведомствена координация за недопускане разпространение на новия коронавирус, вкл. координация със службите за граничен контрол. Налице е координация и стройна организация на всички нива на системата за обществено здраве и между всички ключови лечебни заведения. Въведена е система за задължителна регистрация и събиране на информация. Всяко лице със съмнение за нов коронавирус задължително се хоспитализира и изолира в предварително определени болнични лечебни заведения. Предприети са ефективни мерки за информиране на обществеността. Открита е телефонна линия, на която гражданите могат да задават своите въпроси относно епидемията и да получат компетентен съвет от епидемиолог“, изтъкна още българският здравен министър.

Представените от министър Ананиев мерки бяха високо оценени от колегите му от другите държави-членки в рамките на проведените след форума кратки двустранни срещи.

По време на заседанието делегациите отбелязаха, че потенциален проблем е недостигът на лично предпазно облекло в Европейския съюз. Отделни държави изразиха надежда, че Европейската комисия чрез съвместни търгове би могла да подпомогне държавите-членки при недостиг. Беше отправен апел за разработване на обща ваксина, финансирана с европейски средства, която би могла да се използва, ако коронавирусът мутира в сезонен грип. Откроена беше и необходимостта от задълбочен анализ на зависимостта на ЕС от трети страни по отношение на лекарствени продукти и медицински изделия.

Общо беше мнението, че бъдещата координация на здравните изискванията към контролно-пропускателните пунктове е много важна. Ключова роля за намирането на устойчиви решения на евентуални бъдещи проблеми имат обменът на информация между ДЧ по отношение на предприетите мерки и добрите практики.

Редица държави-членки отбелязаха, че е необходимо Китай и трети страни с уязвими здравни системи да бъдат подпомогнати.

Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!