BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

МКБППМН-Кубрат: време за емпатия, колективна отговорност и заедност

Когато класната стая се премести у дома” и „Как да снижим конфликтите до минимум, когато сме у дома” – в тези две основни теми, можем да групираме въпросите отправени към онлайн-консултациите, в които участва МКБППМН-Кубрат от началото на въведените извънредни мерки за справяне с пандемията COVID 19. 11 писма, получени от ученици и родители на електронната поща на комисията, обработи секретарят на местната комисия д-р Н. Карагьозова в периода 17-24 март 2020 за оказване на педагогическа и психологическа помощ в трудни за всички ни дни.

Кризата, която идва с много неизвестни засилва усещането за несигурност, увеличава стреса, страха и безпокойството. В такива моменти, човек има нужда от упование, „да се хване за нещо”, което да разсеяйва негативните мисли и да вдъхва кураж и надежда. В такива моменти, както се казва „човек се събужда” – започва да мисли по нов начин, да вижда и анализира случващото се по различен начин. Осъзнаването на силата на заедността и сплотеността придобиват много по-голяма стойност и значение. Съчувствието, епматията стават водещи в поведението към другия, който има нужда от помощ и подкрепа.

В част от писмата самотни майки, които нямат достатъчна дигитални умения, споделят притеснения, че могат да провалят дистанционното обучение на децата си, други търсят помощ как да накарат детето да не умаловажава поставените задачи от учителя, трети – как да обяснят на достъпен език, че това не е точно ваканция, а училището вече е у дома. Други споделят, че кавгите между децата нарастват и в сходни на изброените въпроси. Безспорно – трудни дни, дни на изпитания, но с общи усилия, повече търпение и такт могат да бъдат преодоляни.
Всяко едно писмо получи подкрепящ отговор и указания за преоткриване на създалата се възможност, която де се превърна в проеткриване на красотата от живото общуване, споделяне, разказване на истории и най-вече силата на сплотеността и заедността, защото когато хората усещат, че някой се грижи за тях и получава емоционална близост, самият проявява емпатия и съчувствие към другия.

Първото онлайн предизвикателство вече стигна до приятелите на местната комисия. Приетата с бурно оживление идея, ще бъде споделена в близките дни. За доброто и пълноценно общуване, за добрите идеи – граници няма. Границите, разстоянията са само състояние на духа.
Сега е време всички да разберем, че заедността и емпатията са висша ценност не само по време на криза и че те стоят в основата на пълноценното социално позитивно общуване. Единственият процес, който прави хората близо и значими един за друг.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!