BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

На Зарезан зарязаха лозите и в Медовене

Жители и гости на кубратското село Медовене днес зарязаха лозите от сорт „Добруджанка“ на 78-годишния Петър Христов от Медовене по повод празникът Трифон Зарезан, който в общината винаги се празнува по стара традиция на 14-ти февруари. Това съобщиха от пресцентъра на общината в лудогорския град.

Днешното събитие бе организирано от местното читалище „Христо Ботев“ и бе уважено от зам.-кметът на Община Кубрат Мирослав Йорданов, от кметът на селото Зекерие Зекериев, както и от председателя на читалището Руска Тодорова. Сред присъстващите бяха също и жители на селото, както местни самодейци и гости. Празникът в селото започна с шествие, танци и музика по улиците на Медовене, което продължи до домът на стопанина, който посрещна гостите си с усмивка, с вкусна пита и с пожеланието за здраве и берекет.

Домакинът е дългогодишен майстор-винар, който с радост сподели, че истинското вино трябва да се споделя задължително с гости, с близки и приятели. След отправените благопожелания, молитви за плодородие и почерпка се проведе конкурс за най-добро домашно вино.

За най-добри бяха определени вината на Раим Акифов, Джевдет Шукриев и Гергина Иванова. Заместник-кметът на Кубрат разгледа материалната база на местното читалище и сподели идеята си за бъдеща етнографска изложба в Кубрат, която ще включва предмети от бита и труда през изминалите епохи.

Празникът на виното и любовта продължи в селото с много песни и отлично настроение. Празникът в Кубратско продължава.

Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!