BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

По-малко криминални прояви в Разградско през януари в сравнение с миналата година

За месец януари 2020 г., регистрираните криминални престъпления на територията на ОДМВР Разград са 70, като за януари 2019 г. са били 102, което е намаление със 31,37%. Коефициентът на престъпност или брой престъпления на 100 хил. души за месеца е 62,37 броя, което е с 29 престъпления по-малко от 2019 г.( 90,89 престъпления на 100 хил.души). Разкрити са 36 от регистрираните през месеца престъпления, или 51,43% разкриваемост. За периода са разкрити и 24 престъпления от минал период.

Престъпленията против личността за месеца са 9, 7 броя са били за 2019г., или ръст с 28,5%. Няма извършени тежки престъпления против личността за периода.

Престъпленията против собствеността за месеца са 15 броя, с относителен дял от 21%, спрямо общия брой регистрирани криминални престъпления. За януари 2019г. регистрираните престъпления против собствеността са били 41 броя, с относителен дял от 40%. Намалението в броя регистрирани престъпления е с 26 броя или 63%.

Регистрирани през месеца са 2 грабежа, единия от тях е разкрит. За януари 2019 г. няма регистрирани грабежи.

При кражбите намалението е значително с 16 престъпления или 61,5%. 10 са извършените през месеца кражби, срещу 26 за януари 2019 г. Разкрити са 2 от регистрираните през месеца кражби или 20% разкриваемост. Регистрирана е една домова кражба , при 5 за 2019г., т.е намаление с 80%.

Намаление се отчита и при регистрираните измами. Една измама е извършена през месеца, за януари 2019 г. са били 9. Няма регистрирани „телефонни измами“ за периода.

Най-висок дял – 42,8% спрямо общия брой регистрирани през периода деяния имат общоопасните престъпления. За месец януари те са 30, за 2019 г. са били 35 броя, което е намаление с 14%. По видове общоопасни престъпления разпределението е следното:

Намаление се отчита при престъпленията за притежание и разпространение на наркотични вещества. Регистрирани са 3 престъпления по линията през месеца, срещу 8 за 2019 г. През януари 2020 г. са образувани и 3 ДП за управление на МПС след употреба на наркотични вещества.

По-характерен случаи през месеца по линия „Наркотици“: На 13 януари при извършено претърсване на автомобил „Ауди А3“, паркиран по път ІІ-49 в близост до полигон „СБА“, са намерени и иззети 110 грама кафяво прахообразно вещество, което при тестване реагира на хероин, 90 грама бяла на цвят бучка, която реагира на амфетамин и 110 грама бяло кристалообразно упойващо вещество. В хода на процесуално-следствените действия е установено, че возещият се в автомобила 20-годишен младеж държи с цел разпространение високорисковите наркотични вещества. Образувано е досъдебно производство по чл.354 А, ал.2 във връзка с ал.1 от НК.

Регистриран e един палеж през януари 2020 г., един е бил и за януари 2019 г.
Няма регистрирани посегателства спрямо МПС за периода.
Образувани са 10 БП за управление на МПС след употреба на алкохол над 1,2 промила, престъпление съставомерно по чл.343б от НК.

Общо през месеца са разкрити 58 престъпления. Установените извършители са 58 лица(вкл. регистрирани през предходни периоди), от които 28% имат и предишни криминални прояви, а 55% са безработни.
36 лица са били задържани в поделенията на ОДМВР Разград за срок до 24 часа на основание чл.72, ал.1 от ЗМВР.

През м.януари са проведени 29 специализирани полицейски операции за противодействие на престъпленията, опазване на обществения ред, осигуряване на безопасността на движението и намаляване на предпоставките за настъпване на тежки ПТП както следва:

-3 СПО за противодействие на престъпленията, свързани с притежание и разпространение на наркотични вещества;
-3 СПО по линия „Издирване“. През месеца са установени 26 лица, обявени за издирване като тук се включват и такива обявени в предходни периоди.
-1 СПО за ефективно противодействие на контрабандата на горива, тяхното съхранение и разпространение, продажбата на горива с влошени качествени показатели;
-1 СПО – във връзка с усложнената епизоотична обстановка в страната по отношение на редица заразни заболявания по животните/африканска чума по свинете/.
-1 СПО по линия „Незаконна миграция“;
-2 СПО за опазване на обществения ред и недопускане непълнолетни в питейните и увеселителни заведения в нощните часове;
-2 СПО за противодействие на нерегламентирана сеч и извозване на дърва от горски фонд;
-5 СПО за ефективно противодействие на нерегламентирания превоз на пътници
-11 СПО за осигуряване на безопасността на движението и ефективен контрол на пътното движение, недопускане на неправоспособни водачи, водачи управляващи технически неизправни МПС, по линия TISPOL, с оглед подобряване на пътната обстановка на територията на ОДМВР Разград.

Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!