BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Празникът на тиквата и дюлята откри и „ЗД Европа“ за деца

Както вече съобщихме, Кубратското село Юпер празнува своя Празник на тиквата и дюлята днес.

Заместник областният управител на област Разград Евгени Драганов бе гост на Празника на тиквата и дюлята в село Юпер и откри Детския празник „3Д Европа”, който бе част от вече традиционното за селото събитие.

Празникът на тиквата и дюлята „Тиквендюл” се провежда за трети път в кубратското село, организира го НЧ”Напредък 1915”. Тази година в него участваха самодейци от 10 читалищни състава и пенсионерски клуба от областите Разград, Русе и Силистра.

Докато самодейците представяха фолклорните си изпълнения, а жури оценяваше кулинарните им умения за ястия, приготвени с тиква или дюля, за децата бе организиран детски празник „3Д Европа”.

15 деца от селата Юпер и Звънарци на възраст от 1 до 7 клас участваха в сглобяването на 5 пъзела на европейски забележителности. Когато бяха готови, ги подредиха на голяма карта на Европа заедно с част от пъзелите, сглобени по време на детския празник на областно ниво в Разград през юни. Получиха награди за участието си, а също и за включването във викторина, свързана с темата на празника. От отговорите на въпросите присъстващите на празника научиха, че България е най-големият производител на тикви в ЕС, а след нея се нареждат: Испания, Франция, Румъния, Германия и Португалия.

След финала на детския празник „3Д Европа”, който бе събитие, част от Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз, победителите в кулинарния конкурс в 10 категории също получиха награди.

Гости на празниците в Юпер бяха още: народният представител от ГЕРБ Десислава Атанасова, кметът на Юпер Петър Петров, общинският съветник в Общински съвет-Кубрат Меглена Маркова, началник отдел в Община Кубрат Здравко Вутов, Даниела Петрова – старши експерт в РЕКИЦ”Читалища”.

Събитието приключи с дегустация на тиквените и дюлеви изкушения.

Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!