BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пригответе си: Куббат тимман Аранчини

Спретнете си практично и вкусно ястие от иракската кухня – пържени кюфтенца от варен ориз и/или картофи с плънка от пържена телешка кайма. Kubbat timman Arancini е едно от най-изисканите иракски ястия с пълнеж, което изисква определено ниво на умения в кухнята. Този специалитет обикновено се приготвя на празници и се сервира красиво аранжирано.  Българска алтернатива на ястието са пържени картофени кюфтета.

Необходими продукти:

2 картофа
1 чаена чаша ориз басмати
300-400 грама телешка месо, смляно на кайма
1 глава лук, нарязана на ситно
3-4 скилидки чесън, нарязан на ситно
сол на вкус
1/2 чаена лъжичка черен пипер
1/2 чаена лъжичка кимион
магданоз или кориандър (по желание)
1/2 чаена лъжичка червен пипер
лют пипер (по желание)
1/4 чаена лъжичка канела
1/4 чаена чаша нишесте (или брашно)
олио за пържене

Начин на приготвяне:

Сварете картофите до готовност и ги намачкайте на пюре. Сварете ориза на бавен огън с две чаши вода, след което и него намачкайте. Смесете картофеното с оризовото пюре до гладка смес.

Запържете каймата с подправките и оставете настрана да изстине.

Поставете в дланта си от пюрето от картофи и ориз, по средата от запържената кайма, отгоре отново от пюрето и оформете на малки топки.

Изпържете кюфтенцата в сгорещена мазнина за 2-3 минути на страна до приятен златист загар.

Сервирайте кюфтенцата и се насладете на приятният им вкус и хрупкава консистенция.

Съвети:

Може да приготвите иракските кюфтета с телешко месо омесени само в пюре от ориз или само от картофи.

Приготвянето на оризовото тесто за кюфтетата може да се окаже доста сложно в началото. Трябва да внимавате за две неща:

1. Най-добрият избор за ориз би бил сорт, който е малко по-лепкав, като ориз жасмин. Басмати също е добра алтернатива. Може да добавите разбито яйце в тестото като свързващо вещество, което ще омекоти текстурата, но за сметка на това кюфтенцата ще загубят характерната си хрупкавост.

2. Оставете ориза да се вари на тих огън в голямо количество подсолена вода и го наблюдавайте, тествайте зърната дали са готови. Внимавайте да не преварите или да оставите ориза недоварен, защото няма да получите необходимата консистенция за омесване.

Източник: Framar.bg

Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!