BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пригответе си: Парагвайска пилешка супа (Vori Vori)

Vori vori е парагвайска гъста, жълта супа с малки топчета, направени от царевично брашно, грис и сирене. Както всяко ястие от парагвайската кухня, vori vori е богато на протеини и калории, факт, който има исторически причини. Преди повече от 150 години през 1864 г. възниква война между Парагвай и Тройния съюз на чело с Аржентина, Бразилия и Уругвай, при която Парагвай губи почти цялата си популация. След войната храната в държавата бива ограничена, а хранителните стоки трудни за намиране. Това е и причината парагвайското готвене да бъде предимно с високо съдържание на протеини, за да компенсира недостига на храна.

Името на супата „vori vori“ идва от езика на гуараните, един от двата официални езика на Парагвай (другият е испанският). В Гуарани един от начините за уточняване на изобилие е чрез повторение на дума.

Думата „vori“ е производна на „bolita“ (малка топка), с което се наименуват царевичните малки топки в супата. Vori vori традиционно се сервира през студените зимни месеци, но се консумира и през лятото.

Парагвайската кухня е лесна за приготвяне, поради семплостта на продуктите и рецептите, които се използват. Тази пилешка супа би изглеждала като българската традиционна, ако в нея не се добавяха тестени сиренови топчета, подобни на италианските ньоки. Някои биха казали, че наподобява на комбинация между пилешка супа и супа топчета, но вместо с месо, топчетата се приготвят със сирена и брашно. На вкус съвсем се различава, именно заради топчетата, които придават характерната черта и вкус на ястието.

Необходими продукти:

пилешко месо от бутчета или гърди
1 чушка, нарязана на кубчета
1 домат, нарязан на малки кубчета
1 морков, нарязан на дребно
1 чушка, нарязана на малки кубчета
2-3 картофа, нарязани на малки кубчета
3 скилидки чесън, наситнен
1/2 чаена лъжичка кимион
1 голяма глава лук, нарязан на малки кубчета
риган, сол, черен пипер на вкус
магданоз за сервиране, по желание
мазнина за готвене (олио или друга)

за сиреновите топчета:

150 грама царевично брашно
50 грама грис
100 грама сирене рикота
1 яйце
50 грама сирене моцарела, настъргана на ситно
сол и риган на вкус
1/2 чаена чаша пилешки бульон

Начин на приготвяне:

Поставете пилешкото месо в тенджера с вода и оставете да заври, отпенете го и накъсайте на парчета. Във врящата вода добавете нарязаните зеленчуците и ригана, заедно с пилешкото месо и оставяме да се готвят.

Пригответе сиреновите топчета, като смесите брашното с гриса, яйцето, моцарелата, ригана и малко сол.

Омесете гъсто тесто и долейте малко пилешки бульон, ако е необходимо, за да се получи желаната гъстота.

От получената сиренова смес оформете малки топчета.

Около 20 минути, преди супата да е готова, добавете сиреновите топчета и оставете да се готви,, докато изплуват на повърхността.

Сервирайте парагвайското ястие топло с черен пипер и магданоз по желание.

Съвети:

За да подсилите вкуса на ястието, използвайте няколко вида сирена и овкусете с подправки по желание. За любителите на пикантния вкус, подправете с малко лют червен пипер.

Супата може да се приготви и по много други начини, например с добавяне на съставки като масло, чесън, лук, тиква, прясно мляко и ориз.

Една от най-разпространената рецепти за тази супа е с добавяне на парче пиле, предварително печено на скара. Вори вори е едно от малкото парагвайски ястия, което се яде както от бедните, така и от богатите. Консумира се и на приказни банкети, и на скромните трапези в селските местности.

Източник: tasteatlas.com, цитиран от Framar.bg

Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!