BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Проведе се обучение-семинар във връзка с биосигурност и дезинфекция срещу Африканската чума по свинете

Днес, 17 януари, Областния управител на Област Разград Гюнай Хюсмен откри обучение-семинар, което се проведе в Хотел „Вила Дела Роза“ в гр. Разград, във връзка с биосигурност и дезинфекция по отношение на заболяването „Африканска чума по свинете“ – едно от най-опасните заболявания при домашните и дивите свине, поради своите високи нива на смъртност, липсата на лечение и ваксина.
Обучението се организира от Областна дирекция по безопасност на храните в гр. Разград, под патронажа на Областния управител на Област Разград.

Присъстваха директорът на ОДБХ – Разград д-р Илиян Драмалиев и служители на дирекцията, зам. директорът на СЦДП ДП Габрово д-р Валентин Василев, директорите на ТП ДГС „Сеслав“ и „Воден-Ири Хисар“, директорът на Областно пътно управление в Разград инж. Людмил Янев, председателите на ловно-рибарските сдружения в Кубрат, Исперих и Завет, специалистът по лова в ЛРС „Сокол“ – Разград инж. Людмил Лилов, представители на общините, собственици на животновъдни обекти и други заинтересовани страни.
Д-р Драмалиев благодари на Областния управител за активната работа на Постоянната областна епизоотична комисия на област Разград в борбата с недопускане разпространението на болестта Африканска чума по свинете на територията на областта.

Целта на семинара е да се повиши информираността на представителите на свиневъдния сектор в областта и обществеността по отношение на болестта Африканска чума по свинете, епизоотичната обстановка в България и Европа, мерките за преодоляването й, биосигурността в свиневъдните обекти, стратегиите за превенция и справяне със заболяването, осъществяването на контрол и практиките в подобни случаи в други страни членки на ЕС.

Лектор на обучението беше ас. д-р Георги Желев – преподавател в Тракийски университет – Стара Загора, секция „Епидемиология, инфекциозни болести и превантивна медицина“, който е с богат практически опит по въвеждане и контрол на мерки за биосигурност в големи животновъдни обекти в страната.

Д-р Желев запозна присъстващите с критични моменти, грешки и пропуски в изпълнение на мерките за биосигурност в свиневъдните обекти, като даде редица конкретни примери и ценни съвети. Дадени бяха конкретни препоръки как да се дезинфекцират транспортните средства, които влизат и излизат от животновъдните обекти, облеклото, обувките и ръцете на шофьорите и на работниците. Лекторът посочи още, че пробивите в биосигурността може да се дължат на използване на неефективни дезинфектанти или на неправилно използване на ефективни дезинфектанти. Той подчерта, че особено важен е човешкият фактор за стриктно спазване на мерките по безопасност.

Проведе се и задълбочена дискусия, като лекторът отговори на много въпроси на присъстващите.

Д-р Желев беше категоричен, че единственият начин да се справим със заболяването е именно да гарантираме биосигурността така, че да предотвратим неговото разпространение.

„Умните хора се учат от чуждите грешки“, каза в заключение лекторът и призова собствениците на животновъдни обекти за въвеждане на дисциплина и контрол, по отношение на биосигурността и мотивиране на работниците им стриктно да спазват правилата.

Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!