BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Проведе се седмата национална среща на общинските експерти по образование

Заместник-кметът на Община Разград Милена Орешкова, главен експерт в отдел „Образование” Даринка Димитрова и младши експерт в отдел „Образование” Теодора Ненкова участваха в Седмата национална среща на общинските експерти по образование, организирана от Националното сдружение на общините в периода 12-14 февруари в Пловдив.

В първия ден на форума бяха представени добрите практики на община Пловдив при внедряване на Метода Монтесори в пет детски градини, една ясла и две основни училища. Общината активно съдейства при въвеждането, финансирането на обучението на педагогическите специалисти и оборудването изцяло на детските градини с необходимото обзавеждане и анализира резултатите на децата. Една от другите иновативни практики,представени от Стефан Стоянов зам.-кмет на община Пловдив, беше дигитализирането на учебния процес в училищата и детските градини, въвеждане на електронна система за заплащане на таксите и други подходи за постигане на европейски стандарти в образователната сфера.

В дискусионния форум, в  който участваха над 150 представители на общините – експерти от общинските звена в сектор „Образование”, председатели и членове на комисии по образование в общинските съвети, представители на второстепенните разпоредители с общинския бюджет в образованието, заместник-кметове с ресор „Образование“, се включи и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, както и експерти от МОН, представители от НСОРБ и СБУ.

Бяха обсъдени теми, касаещи професионалното образование, ангажиментите на държавата, общините и училищата към осигуряване на по-качествено и по-достъпно образование, както и разширяването на подкрепата за предучилищното образование.

Основен казус, обсъждан от специалистите в образователната сфера, се оказа включването на 4-годишните в задължителния обхват в предучилищната подготовка и възможностите за национално финансиране на таксите за детските градини по Проект „Активно приобщаване в системата на предучилищното образование“. След представяне от финансовите експерти на МОН на целевите средства за финансиране на предучилищното и училищна образование, както и предстоящите национални програми и средства за извънкласни дейности, транспорт, обхват на учениците и работа с уязвимите групи, присъстващите се обединиха около заключението, че средствата в сферата на образованието не са малко, но е важно тяхното ефективно и целесъобразно разпределение и разходване. Бяха представени и възможностите за финансиране на общините с подкрепата на Оперативните програми през следващия програмен период.

„Срещата бе полезна не само заради споделения опит, но и с оглед формиране на по-ефективна визия за разпределение на целевите средства от държавния бюджет по формула за училищата и детските градини в Община Разград, при обсъждането й с директорите през предстоящата седмица.” – обобщи заместник-кметът Милена Орешкова след края на форума.

Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!