BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Протестиращи искат пътища, блокираха шосетата Русе-Варна и Русе-Кубрат

С вой на клаксони, с плакати „Добре дошли на Марс“, „Искаме европейски пътища“, „Писна ни“ и „С дупките до тук“ протестиращи затвориха днес кръстовището на изхода на Русе за Варна.

Протестната акция стартира с блокада на пътя Русе-Кубрат, но на три пъти бе блокирано движението и по главния път Русе – Варна. Десетки жители от няколко населени места излязоха на протест заради лошото състояние на пътя Русе – Кубрат, който по техни думи не е ремонтиран от повече от 30 години.

Точно в 14:00 часа стотина души блокираха пътищата с автомобилите си и дори с тежкотоварен камион. На мястото бяха дошли директора на Областното пътно управление в Разград инж. Людмил Янев и директора на Областното пътно управление в Русе Йосиф Йосифов. Пред присъстващите инж. Янев увери, че двата лота на дългия компрометиран участък от 47 километра ще се изпълняват едновременно, за да може рехабилитацията на пътя да приключи по-бързо. По негови думи ремонтът трябва да започне най-късно през септември 2020 г. Жители на селата Червена вода, Тетово, Беловец, град Кубрат и др. обаче изразиха недоволство и се заканиха, че протестите ще продължат всяка събота с блокиране на движението докато не започнат незабавно строителните дейности на проблемния път.

Протестиращата Нина Тодорова от кубратското сдружение „Потомци на Дуло“ покани чрез медиите премиерът Бойко Борисов и председателя на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски на оглед на място. Шефът на пътната агенция съобщи на брифинг преди дни в крайдунавския град, че ремонта трябва да приключи до 10 месеца.

Трасето ще бъде рехабилитирано със спестения финансов ресурс и осигурените допълнително средства от Оперативна програма „Региони в растеж“ и съфинансиране от републиканския бюджет. Стойността на строително-монтажните работи е над 38 млн. лв. В лот 32 е 21,5-километровата отсечка от Русе до 21-ви км на пътя между с. Ново село и с. Тетово, на територията на област Русе, и преминава през с. Червена вода, а в лот 33 са останалите 25,2 км до Кубрат, в областите Русе и Разград. По време на блокадата бяха раздавани на шофьори брошури с основното искане на протестиращите. Протестната акция на няколко пъти предизвика километрични колони от автомобили.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!