BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пътна полиция продължава да упражнява ефективен контрол на пътя

С 186 по-малко тежки пътнотранспортни произшествия са настъпили на територията на страната за времето на обявеното извънредно положение от 14 март до 7 април 2020 г. в сравнение със същия период на миналата година. Макар и в пъти намалелият трафик заради призивите да се пътува само при неотложна нужда, всеки ден на територията на страната ни настъпват средно по 7 пътни произшествия със загинали или ранени хора и повече от 30 – само с материални щети. Това показва съвместен анализ за периода на отдел „Пътна полиция“ на МВР и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП).

За тези дни животът си на пътя са загубили 20 човека, а ранените са повече от 230. Нека водачите, които пътуват, не се подлъгват от намаления трафик. Пътна полиция и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ призовават хората да бъдат толерантни и да не поемат рискове на пътя. В дни, в които се очаква все по-голям натиск към здравната ни система е важно да си дадем сметка, че същите спешни и медицински екипи реагират на всеки един сигнал за инцидент на пътя.

Въпреки допълнителните отговорности на Пътна полиция, свързани с подпомагане обезпечаването на пропускателните пунктове на входовете и изходите на градовете, те продължават да упражняват ефективен контрол на пътя. Само от началото на извънредното положение до сега са наложени над 65 хил. наказателни постановления и фишове. Нека нарушителите не разчитат, че поради извънредното положение контролът на пътя е намалял.

Следва да се отбележи, че при съпоставка с данните за същия период на миналата година се наблюдава намаление при пътния травматизъм – и при броя тежки произшествия, и при ранените и загиналите на пътя. Подобни съпоставки на практика са неприложими, тъй като трафикът е в пъти по-малък, но въпреки това хора продължават да губят живота си на пътя. Стратегическата цел пред европейските страни (а и в световен план) е постигането на 0 загинали и ранени на пътя.

Пътна полиция и ДАБДП призовават всички граждани в тези дни на извънредно положение да бъдем още по-внимателни и отговорни – не само към себе си, но и всички други на пътя, за да постигнем тази цел. На пътя животът е с предимство, нека не го забравяме!

RazgradNews призовава всички съграждани да спазват стриктно предпазните мерки на правителството! Изолацията е най-ефикасното спасение! Стойте вкъщи!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!