BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Разград се преклони пред паметта на Ботев

Дъждът и световната пандемия с Коронавируса не попречиха на разградчани да се преклонят пред паметта на Христо Ботев и героите, отдали живота си за свободата и независимостта на България. В първото събитие от възобновения след извънредното положение културен календар на Община Разград се включиха десетки граждани и представители на институции, организации и политически сили.

Ритуалът пред паметника на поета-революционер в Градския парк започна с изпълнение на българската песен, която лети в Космоса – „Излел е Дельо хайдутин“, изпята от певицата от Капанския ансамбъл Силвия Симеонова. Почит към Ботев бе и вдъхновеното изпълнение на Николай Пенчев от МТФ“Импулс“ към НЧ“Развитие 1869“ на огнените думи на поета от стихотворението „Хаджи Димитър“.

Тържественото слово пред паметника на Ботев произнесе Стойчо Стойчев – директорът на училището, носещо името на поета СУ“Христо Ботев“-Разград. Възпитаници на училището първи поднесоха венец пред паметника, последвани от представители на друго разградско училище, носещо името на поет – ОУ“Н.Й.Вапцаров“.

От името на Община Разград венец поднесоха председателя на Общински съвет-Разград Стоян Ненчев и заместник-кмета Добрин Добрев.

Под звуците на изпълнения на Градския духов оркестър бяха поднесели венци пред паметника и: от името на Десислава Атанасова – народен представител от политическа партия ГЕРБ, от името на Парламентарната група на ДПС, от Гюнай Хюсмен – Областен управител на Област Разград, от Общински съвет на БСП и групата общински съветници от БСП, от ВМРО и Кауза Разград,, от Общинския съвет на ДПС-Разград. Цветя поднесоха: от Местна коалиция ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ-ОБЕДИНЕНИЕ (ДА БЪЛГАРИЯ, ДСБ, Зелено движение)(СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ, ДВИЖЕНИЕ БЪЛГАРИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ), Общинските съветници от ПП ГЕРБ, групата общински съветници от ЗНС, от Регионален исторически музей – Разград, Театрално-музикален център – Разград, Капански ансамбъл, Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“, Областен съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, както и от признателни граждани.

Част от участниците в церемонията посрещнаха минутите мълчание по време на сирените за Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България пред паметника на великия българин.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!