BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Специално участие с краеведско съдържание в Силистра на д-р Надие Карагьозова

На 28 септември в Силистра се състоя паметна среща с автори на книги посветени на Добруджа. Събитието е  част от културните инициативи, посветени на 80-годишнината от Крайовската спогодба, с която Южна Добруджа е върната на Отечеството ни.

 Събитието организирано от регионалната библиотека в партньорство с Община Силистра, Областна администрация Силистра, архив и др. събра на инпровизираната сцена пред библиотеката, академични представители от РУ „Ангел Кънчев“-филиал Силистра,  граждани, общественици, интелектуалци, изследователи-краеведи и др.

След силното и патриотично слово на водещия и инициатор на събитието Йордан Георгиев, самодеен танцов състав от Община Ситово представи танцова композиция на тема – „Танцът на златна Добруджа и нейните трудолюбиви хора. След това бяха отличени със специални поздравителни писма и плакети, всички хора от района, които със труда и проучванията си са оставили художествени и исторически следи по чувствителната тема „Премълчаната истина“.

Сред специалните гости на събитието от Лудогорието беше и д-р Надие Карагьозова, която взе участие във фолклорната част, като представи северняшка носия от колекцията на Калина Михайлова, която специално за събитието участва с изложба на  добруджански преселски носии , а популярният етнолог  д-р Йордан Касабов, познат със задълбочените си познания по темата запозна присъстващите с характерните шевици на костюмите.

За участието си д-р Надие Карагьозава, получи поздравителен адрес и   книгата „Съхранена памет“, разказващи за спомени на съвременниците засегнати от преселската вълна.

Това е третото участие на секретаря на МКБППМН-Кубрат с краеведско съдържание. Припомняме, че в края на месец август тази година в Балчик на шестия форум „Българско наследство“, д-р Карагьозова беше сред основните докладчици, а само дни преди това беше водещ лектор на тема етническото многообразие по покана на РАКИЦ-Варна. В работата си д-р Карагьозова, включва теми и форми на работа, за развиване на мултикултурния диалог, като  изучава и запознава децата със специфичните традиции и обичаи на различните етнически общности.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!