BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Традициите и обичаите на етническите общности дискутираха на семинар

Изпълнение на патриотични песни от хора на момчетата към НЧ „Асен Златаров-1909“ с. Партизани, общ. Дългопол, последвалото вълнуващо слово на Саша Стоева-инициатор на събитието и старши експерт РЕКИЦ „Читалища“ Варна, поставиха силно емоционално начало на  двудневният семинар на тема „Единство и многообразие на етническите групи във Варненски регион и Североизточна България“, който ще се помни дълго. Научният форум се превърна в незабравимо събитие, което съчета успешно- научен панел с дискусия, наблюдение на местни предсватбени обичаи и споделяне на добри практики, които заслужават внимание и уважение. 

Събитието се състоя в хотелски комплекс „Корал Конак“ в село Партизини, на което близо 70  читалищни и библиотечни служители от всички общини на Варненска област, спечелиха симпатиите на водещите лектори на събитието д-р Айше Реджеб и д-р Надие Карагьозова.

Д-р Карагьозова, води панелната дискусия в първия работен ден на форума и след кратка ретроспекция из фолклора на алианската общност, отправи специални благодарности на всички служители в залата, които се грижат за историческото минало на фолклора в малките населени места и предават красотата на местните традиции и обичаи. Активно в дискусията се включиха представителите на  НЧ –„ Пробуда-1896г. гр. Суворово- Светлана Енева и Божидар  Ников, които споделиха добра практика в работата си с деца от различни малцинствени групи. Лебибе Мустафова, секретар на НЧ „Лиляна Димитрова- 1927″ в село Поляците, Галина Стоянова –дългогодишен секретар на читалището в село Партизани, споделиха интересни моменти от своята професионална автобиография свързана с популяризиране на местния фолклор сред подрастващите. Силно впечатление направиха представителите на НЧ „Пробуда-1905 година“ село Венелин, общ. Долни Чифлик, които бяха с автентични народни носии и показаха завидна фолклорна култура, начело с председателя на читалището Пламен Павлов. Участниците имаха възможност да се запознаят с танца в турската сунитска общност и богат снимков материал, поднесен от д-р Айше Реджеб, която от години изследва обичаите на турския фолклор и ръководи самодейни състави в село Веселина, община Лозница. Секретарят на НЧ „Баръш-2004“ Ибрям Ахмед запозна аудиторията с културата и традициите на турско-мюсюлманската общност в община Долни Чифлик, които бяха съотнесени към трите важни житейски събития, през които минава всеки човек – раждане, създаване на семейство и смърт.  Кристина Костадинова, представител на НЧ „Въглен-1884“ с. Въглен, общ. Аксаково, представи празниците на копанарския етнос. Всеки един от докладите, провокира  широка дискусия, в която въпросите и отговорите показваха само едно – колко общи неща има между празниците на различните етноси и как посланията в тях са винаги за здраве, берекет и благополучие.

Партньорите на събитието НЧ „Лиляна Димитрова -1927“ и НЧ „Асен Златаров-1909“ с. Партизани, допринесоха семинарът да остане запомнящ се дълго дълго време.  Изненадата на местното читалище в село Поляците беше наблюдаване на местния обичай „Рязане на хляб“ и ритуалът „Къна“ във вида, в който се изпълнява от както съществува селото. Вълнение у всеки участник предизвика недопускане на новите модни течения да осъвременят обичаите им. Тази заедност и сплотеност на местното население, която беше видяна по време на предсватбената обредност впечатли цялата група, която вечерта и на следващия ден беше коментира и пак и пак. Хората в селото направиха впечатление с изключителната си скромност, работливост и домакинство.

През втория ден на семинара участниците се насладиха на музикална програма подготвена от танцовата формация към читалище „Асен Златаров“ с. Партизани и богата кулинарна изложба от традиционни местни гозби.  Галина Стоянова, развълнувано сподели, че последният й работен ден съвпада с гостуването на нейни колеги от цялата варненска област,  с които през годините е споделяла не едно събития и че се оттегля в заслужена почивка и отстъпва мястото на младото попълнение.

Ползотворен наситен с емоции и информация форум, който всеки един от участниците ще помни дълго по много причини. С поздравителни адреси се включиха кметовете на община Долни Чифлик,  Аспарухово, с. Партизани и с. Полюците.

Всяка една възможност, в която дадено събитие поставя на фокус националното фолклорно богатство и народното творчество засилва усещането за идентичност, национално самосъзнание и толерантността към традициите на другия – това казаха в заключение единодушно модераторите на събитието-Сашка Стоева, Надие Карагьозова и Айше Реджеб.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!