BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Учители и ученици с аплодисменти за успешно взет изпит по „дигитална правоспособност” по време на криза

Вдъхновено от он-лайн уроци на Венелина Николова-директор на 125 СУ „Проф. Боян Пенев” – София и учител по математика и информатика.

Световната криза, свързана с Сovid 19, постави на изпитания всички – от обикновения пенсионер до работещите във всички сфери на обществения живот. Животът като ли спря, но за кратко и бързо се настрои на нови честоти, диктувани от реалните обстоятелства. Наложителните ограничителни мерки, свързани с пандемията, наложиха бързо пренареждане на ежедневието, което засегна и образователната сфера. За уикенд време обучението трябваше да премине онлайн. Кой и как прие това? Кой изтегли късата клечка? На тези и други въпроси точните и пълни отговори ще дойдат, когато настъпи и краят на кризата. Но един бърз преглед на случващото се показа много ясно едно – учителят, който в последните години се превърна в една от най-противоречивите фигури – критикувана и хулена, обвинявана, че е вечно „недоволен” и мрънкащ”, за кратко време успя да покаже, че е висока летва и без да мрънка прие предизвикателството да бъде преподавателят и в криза – но този път чрез облачните технологии или онлайн платформите. И успя! Защото високият професионализъм и просветителски дух като че ли най-лесно преборват изпитанията, стреса и страха.

Прави добро впечатление, че учителят радостно споделя, че часовете са му пълни и общува с почти целия клас, споделяйки моменти от дигиталния урок. Най-щастливи са съвременните деца, които растат и се формират основно във високо технологична среда и за тях, адаптацията е много по-лесна и не крие кой знае какви затруднения. Друг е въпросът дали всеки ученик има наличния ресурс за такова включване, но МОН и подкрепящата идея бързо предоставиха липсващите части от пъзела за пълноценно онлайн обучение. Ще има хаос, ще има леки спънки и трудности, но е едно е ясно – всички участници в онлайн образованието след време ще имат самочувствието, че и с това са се справили успешно. Ще са по подготвени за бъдещето, в което образованието ще бъде изцяло онлайн, ще имат нов набор от умения за прилагане на наученото в практиката, ще са авторите на новите онлайн уроци, ще приемат всяка нова криза и предизвикателство много по-уверени и подготвени.

Сега е време да притихнем и де се учим на смирение. Да не критикуваме без повод и причина. Да подкрепим с разум и сърце, всички които полагат усилия в нелекия период за страната ни – лекари, учители, Националният оперативен щаб, всички, които са на терен и полагат неимоверно усилия за здравето на всички. Време е да се научим да ценим здравето, времето, хората и да пренаредим приоритетите и ценностите си.

RazgradNews призовава всички съграждани да спазват стриктно предпазните мерки на правителството! Изолацията е най-ефикасното спасение! Стойте вкъщи!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!