BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Фабио Ешпиньо: За мен бе чест да играя в Лудогорец

През последния месец ПФК Лудогорец припомни на феновете си редица знакови европейски мачове. Драмата с Лацио, емблематичният успех над Стяуа и шедьовърът с Цървена звезда в Белград, битката с големия Ливърпул на „Васил Левски“. Повечето от героите в тези двубои са още в Лудогорец. Други вече ги няма, но остават в сърцата на феновете заради страхотното им представяне с екипа на „орлите“.

ПФК Лудогорец стартира и поредица от интервюта и с бивши играчи на тима, имали решаващ принос за успехите в България и Европа. Първи гост в тази рубрика ще бъде Фабио Ешпиньо. Португалският халф игра за Лудогорец две години между 2013 г. и 2015 г., като записа 52 мача в Първа лига, 16 мача за Купата на България и 27 мача в Европа, като отбеляза общо 7 гола. В момента Ешпиньо играе за Фейрензе, а преди това носи екипа на Боависта, Морайрензе и Малага.

– Здравей, Фабио. Поздрави от Разград! Къде ви намираме в момента?
– Със семейството си съм вкъщи. В момента в Португалия няма футбол. Имаме препоръки от властите да ограничим контактите. По тази причина основно стоя вкъщи.

– Вашият отбор провежда ли колективни тренировки?
– Не, не провежда такива тренировки в момента. Всеки футболист има индивидуален план за подготовка в домашни условия. Така тренирам и аз. Не е лесно, но в момента нямаме избор.

– Има ли много заразени с COVID-19 в Португалия? Каква е ситуацията в страната към днешна дата?
– Има заразени, които не са малко. Но ситуацията изглежда под контрол. По-добре е в сравнение с други държави. Както навсякъде, държавата взе мерки и затвори границите. Летищата в Португалия също за затворени. Движението на хора е ограничено до минимум. Правителството реагира бързо и на време. Ситуацията е много трудна днес, но вярвам, че ще я преодолеем. Както на всички професионални футболисти, и на мен футболът ми липсва много.

– Какви са ограничителните мерки в Португалия за справяне с пандемията от COVID-19 и как реагират местните хора на тях?
– Хората в Португалия спазват препоръките на държавата за ограничаване на контактите до минимум. Правителството тук съветва хората въобще да не излизат навън, ако не е необходимо. Ходи се основно до супермаркета и аптеката.

– Разкажете нещо за последния си отбор – Фейрензе?
– Отборът е във втора лига. Първа година съм тук. Сезонът не започна добре, тъй като треньорът бе сменен. После нещата се промениха и направихме серия от добри резултати. Когато първенството се поднови, остават десет мача до края на първенството. Това ще бъдат десет финала за нас.

– Направихте добра кариера в един от грандовете на португалския футбол – Боависта. Защо си тръгнахте от този клуб?
– Напускането на Боависта бе много труден момент за мен. Имах специални отношения с всички в клуба – съотборници и фенове. Причините за напускането ми нямат значение.

– Да поговорим за Лудогорец. Следите ли развитието и резултатите на клуба?
– Разбира се. Винаги следя Лудогорец, когато имам възможност. Много съм радостен, че отборът продължава да печели титли в България и играе успешно в Европа. Впечатлен съм от някои последни резултати. Лудогорец може да мери сили с най-силните отбори в Европа. Доказа го и при последното си участие в Лига Европа. През 2017 година се видях с доста от момчетата в Португалия. Бях на мача с Брага.

– С кои футболисти на Лудогорец поддържате връзка в момента?
– Разговарям често с Марселиньо, Вандерсон и Анисе. Поддържам контакт и с Витиня и Кайсара, които вече не са в Лудогорец. Те също следят отбора и резултатите му.

– Кой е най-незабравимият момент от вашата кариера в Лудогорец?
– Това бе мачът със Стяуа в София, след който Лудогорец влезе в Шампионската лига за първи път. Никога няма да забравя този двубой. Моци бе герой, аз вкарах една от дузпите. Драмата бе огромна. И радостта бе огромна. Такива мачове са мечта за всеки футболист. После играхме в групата с Реал Мадрид, Ливърпул и Базел. Постигнахме нещо страхотно, което феновете в България ще помнят дълго. Постояно си спомням за тези срещи. Шампионската лига е нещо невероятно.

– Ще играе ли отново Лудогорец в групите на Шампионската лига?
– Надявам се. Два пъти се класира, дано го направи и за трети път.

– Какво ще кажете на феновете на Лудогорец, които ви уважават много?
– Радвам се, че е така. Благодаря им за доброто отношение към мен. Показваха го още когато играех в Лудогорец. Искам да им кажа да продължават да подкрепят отбора, както са го правили до момента. За мен бе чест да играя в Лудогорец. Ще подкрепям отбора винаги, независимо къде се намирам по света.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!