BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Вицепрезидентът Йотова ще посети Разград на 17 юни за откриване на обновения Градски парк и Фестивала „Читалищата – живото наследство на България“

Вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова ще посети Разград на 17 юни, когато се открива обновеният Северен Градски парк и когато ще се проведе третото издание на Фестивала „Читалищата – живото наследство на България“. Това съобщи на пресконференция днес заместник-кметът на Община Разград Добрин Добрев.

Фестивалът се организира от Община Разград и РЕКИЦ“Читалища“. Той ще се проведе на сцена Ронда в парка. Участниците в тазгодишното му издание са три пъти повече от предходната година. Общо 611 са участниците, това са 54 състава и 11 индивидуални изпълнители. Миналата година формациите бяха 21 с 200 участници. Тази година се включиха читалища и от седемте общини на Разградска област. Те ще представят палитра от обработен и автентичен български и турски фолклор, както и съвременни песни и танци. По главната алея на парка ще бъдат подредени 8 шатри с работилнички за приложни изкуства, в които ще има възможност деца и възрастни да се обучават на различи занаяти – изработване на капански китки и накити, рисуване, плетива, бижута и други сувенири. Ще има бъдат представени и традиционни ястия на различните етноси.

В една от шатрите ще е и първото живото човешко съкровище от Община Разград везбарката от Гецово Николинка Ангелова. Тазгодишното издание на читалищния фестивал е посветено на 20-годишинина от създаване на Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство. Част от инициативите, които се реализират на база тази Конвенция,  е създаването на Националната представителна листа на нематериалното културно наследство, в която е вписана Николинка Ангелова.

По предварителната програма Вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие читалищния фестивал в 10,30 ч., а преди това в 10,00 ч. ще бъде посрещната на Главната алея на Градския парк, където след кратко представяне на извършените дейности по обновяване на парка ще бъдат поднесени цветя на паметника на инициатора за изграждането му – Иван Свирачев. Припомняме, че идеята за създаване на Градския парк е възникнала в началото на 20 век, през 1901 г. е създадено дружество „Лес“, което с активна обществена подкрепа залесява този участък. През тази година нашият парк става на 122 години. Оттогава досега всяко поколение разградчани обновява тази забележителност. Приносът на настоящото ръководство на Община Разград е почистването на района към Пантеона и създаването на розариум, както и реновирането на градските алеи и поставянето на паркова мебел. Обновени бяха алеи с дължина 5 км., като стойността на ремонта е 609 583,64 лв. без ДДС. В момента се поставят нови и реновирани пейки, общо 52, поставят се и 50 нови кошчета за смет. Днес работници от ОП“Паркстрой“ оформиха и цветния часовник на големия кръг срещу паметника на Ботев. Фигурата се състои от дървени бели стрелки, които посочват часа и минутата, метална стрелка за секундарника, 12 растения туя за всеки час, а фонът на часовника е от 312 червени и оранжеви целозии.

На по-късен етап през годината в парка ще бъдат изградени и две нови площадки – спортна за стрийт фитнес в района над комбинираната детска площадка и детска площадка за деца от 0 до 3 години в началото на Градския парк.

На официалното откриване на парка ще бъдат поканени и представители на туристическите дружества в града и клубове, които провеждат свои дейности в парка.

И те, и всички наши съграждани и гости на града са поканени и на културната програма от Фестивала „Читалищата – живото наследство на България“.

Заместник-кметът Добрин Добрев обяви още три предстоящи събития от културния календар на Община Разград.

На 23-24 юни в Разград ще се проведе Фестивалът „Бели нощи на Разград“. Подробната програма ще бъде обявена допълнително, но г-н Добрев анонсира, че тази година във втория ден от фестивала нашите съграждани и гости на града ще могат да видят в Регионалния исторически музей две уникални тракийски съкровища, предоставени от Исторически музей „Искра“-Казанлък – Златната маска на тракийския цар Терес от 5 век пр.н.е. и бронзовата глава на владетеля на Одриското царство Севт Трети от 4-3 в. пр.н.е.

На 1 юни в Гецово ще се проведе традиционният Капаскки събор.

Насрочени са и датите на 21-вото издание на Панаира на киселото мляко и Фестивал на традиционните традиции и занаяти. То ще се проведе на 26, 27 и 28 юли. В Община Разград вече се приемат заявки от занаятчии, които искат да участват в изложението, което съпътства тридневната програма на емблематичното за Лудогорието събитие. Те трябва в срок до 30 юни да изпратят попълнен формуляр за заявка за участие.

Още снимки вижте на Фейсбук страницата на Община Разград.

 

Материалът Вицепрезидентът Йотова ще посети Разград на 17 юни за откриване на обновения Градски парк и Фестивала „Читалищата – живото наследство на България“ е публикуван за пръв път на Новини Разград.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!