BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Две комисии одобриха докладната за отпускане на 160 000 лева на ДКЦ-I за нов рентген

Две постоянни комисии към Общинския съвет одобриха единодушно докладната записка на Кмета Денчо Бояджиев за отпускане на 160 000 лв. на ДКЦ-I за купуване на нов рентгенов апарат. Тя ще бъде гласувана на извънредна сесия на местния парламент в петък, 10 юни.

На съвместното заседание на комисията по бюджет, финанси и икономическа политика и комисията по социална политика, трудова заетост и здравеопазване докладната бе представена от заместник-кмета Добрин Добрев. Той уточни, че управителят на ДКЦ-I д-р Николай Денев е завел писмо в деловодството на Община Разград през февруари. В него отправя искане за съдействие за закупуване на нов апарат. Д-р Денев обяснява, че рентгеновият апарат, който в момента се използва в лечебното заведение, е закупен втора употреба през 2010 г., често се поврежда, а резервни части за него трудно се намират, последният път се е наложило спиране на работа в това направление за дълъг период. Апаратурата е най-натоварената в ДКЦ-I, приходите от ирисова диагностика са около 25% от общите приходи на лечебното заведение.

Вземането на решение по този казус на извънредна сесия се налага както поради галопиращите цени на подобна апаратура, така и поради изтичането на действието на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Съгласно Чл. 13 от този Закон до 3 месеца след отмяната на епидемичната обстановка разпоредбите на Закона за обществените поръчки не се прилагат при закупуване на медицинска апаратура, необходима за диагностика и лечение на заразените пациенти, което ще облекчи процедурата по закупуване на апарата и той по-скоро ще може да се използва при диагностика на пациентите на ДКЦ-I. Председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев предложи аргументът от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение да стане част от докладната записка, предложи още да се постави и срок за подписване на договор за закупуване – до 30 юни. Това бе прието от местните парламентаристи с 4 гласа „за“ в социалната комисия и 7 в бюджетната. Прието бе и предложението на д-р Денев за по-прецизно изписване на вида на апарата – стационарна директно дигитална графична рентгенова уредба.

В докладната се уточнява, че необходимите средства в размер до 160000 лв. трябва да бъдат осигурени от бюджета на община Разград за 2022 г. с компенсирана промяна в дейност 469 „Други дейности по здравеопазването“, § 43 „Субсидии и други текущи трансфери за нефинансови предприятия“ за сметка на § 52-03 „Придобиване на друго оборудване, машини и съоръжения“.

Извънредната сесия на Общински съвет-Разград започва в 13,30 ч. на 10 юни, петък, в залата на 11 етаж в Община Разград.

 

Материалът Две комисии одобриха докладната за отпускане на 160 000 лева на ДКЦ-I за нов рентген е публикуван за пръв път на Новини Разград.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!