BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Децата от ЦУТНТ от поредната смяна на „Еколято 2024” преминаха през Детска академия по безопасност

Децата от ЦУТНТ, участници в поредната смяна на „Еколято 2024”, преминаха през втората за това лято Детска академия по безопасност. Разделени в групи, в Градския парк, те усвояваха знания как да реагират при критични ситуации и природни бедствия, на кого да се обадят при нужда, какви са правата и задълженията им, произтичащи от действащото в момента законодателство в страната.

Участниците в Академията разгледаха служебните автомобили и полицейските атрибути. От униформени служители на сектор „Пътна полиция” и инспектор Детска педагогическа стая Тезджан Бошнакова научиха правилата за безопасно управление на велосипеди и поставяне на предпазни колани в автомобилите. Интересуваха се кога имат право да управляват електрически тротинетки, мотопед, скутер или АТВ. За първи път видяха отблизо как се проверяват водачи за употреба на алкохол и наркотични вещества. Младши експерт от Криминалистичната лаборатория им разказа как се прави оглед на местопроизшествие, какви следи могат да се изземат и как на практика се свалят пръстови отпечатъци. Огнеборците от РСПБЗН-Разград демонстрираха оборудването, което ползват при гасене на пожари, както и начините да достигнат високи сгради. В секцията на БЧК доброволци запознаха децата с принципите за оказване на първа помощ в различни ситуации, а малчуганите сами участваха в демонстрациите.

Полицейската академия е финалът на всяка смяна от лятната работа на децата. Това лято през нея преминаха още близо 50 подрастващи. Гости на втората Детска академия по безопасност бяха и малчуганите от център „Тиара“ – Разград. Целта на финалното занятие е децата да трупат знания и умения как да реагират при различни ситуации, да придобият чувство за отговорност и работа в екип, както и да осмислят свободното си време през ваканцията.

Материалът Децата от ЦУТНТ от поредната смяна на „Еколято 2024” преминаха през Детска академия по безопасност е публикуван за пръв път на Новини Разград.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!