BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Днес почитаме Свети Спиридон

На 12-ти декември православната църква почита паметта на Свети Спиридон, епископ Тримитунтски.

Той е един от великите светители и чудотворци на IV век, известен с лечителските си способности.

Според поверието Свети Спиридон е роден по времето на император Константин Велики на остров Кипър в обикновено семейство. От дете бил овчар, после се оженил, но скоро овдовял и започнал да употребява целия си имот за помагане на ближните. Както съобщава неговият житиеписец, той бил винаги прост по нрав, смирен по сърце и благ по живот, изхранвал бедни и сиромаси и приемал много странници в дома си. Той имал и невероятна дарба от Бог да изцерява болните и прозорливо да чете в душите на търсещите помощ.

По-късно Спиридон станал епископ в град Тримитунт, на остров Кипър, и участвал в прочутия първи вселенски събор в Никея, на което било осъдено лъжливото учение на Арий. Разказват, че там, в разгара на люти дебати, Спиридон, за да убеди опонентите си, стиснал керемида в ръка. От единия й край излязъл огън, от другия потекла вода.

Веднъж император Констанций, син на Константин Велики, бидейки болен, видял насън, че Спиридон може да го изцери. Той го повикал, и действително Господ изцерил царя чрез молитвите на светия епископ. Констанций поискал богато да го награди и му предлагал много пари, но светителят се отказал от даровете.

Прославен чрез много чудеса, Свети Спиридон остарял и веднъж като жънел, почувствал се недобре и казал на жътварите, че му е дошло времето да замине при Господа. След няколко дни, като дал съвети на окръжаващите го да обичат Бога и ближните си, той предал Богу дух. На гроба му в Тримитунт, към който вярващите пристъпвали с благоговение, се извършвали също много чудеса. Светите му мощи били пренесени в Цариград към средата на VII век, а към времето на турското завоевание на града те били пренесени в Керкира (остров Корфу), където са запазени и досега в нетление.

Народът вярва, че Свети Спиридон е лечител на рани, порязване, обриви, пъпки и екземи и в негова чест се месят колачи, които се раздават на съседи и роднини с пожеланието светецът да прогони болестта далеч от дома.

С празника е свързано и още едно предание – каквото е времето през 12-те дни след деня на Свети Спиридон, такова, според поверията, ще е то през съответните месеци на следващата година, като на първия ден съответства януари, на втория – февруари и т.н. Това е част от двата цикъла 12-дневни прогнози, които се правят от 1 до 12 декември и от 12 до 24 декември. Не само дните, но и 12 следващи нощи показват какви ще бъдат месеците, които идват.

В България Свети Спиридон се тачи като закрилник на занаятчиите (обущари, тухлари, грънчари, бакърджии). Празнуват също и шивачи, абаджии, бакърджии, дюлгери, керемидарите и тухларите. Св. Спиридон се приема и като покровител на конете и едрия добитък. Така, празнуват също козарите.

Днед имен ден днес празнуват Спиридон, Спиро, Спиридонка, Дарина, Дариела, Дария, Дариела, Даринка, Дарко, Дари. Честито!

Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!