BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Започнаха дейностите по реновиране на чешмата „Бежана“ край Островче

Започнаха дейностите по реновиране на чешмата „Бежана“ край Островче. Те се извършват по проект, с който Община Разград спечели финансиране от 2000 лв. от Националния конкурс „30 години DEVIN – Доверие във всяка капка“. Общо 30 инициативи на местни управи за възстановяване на обществени чешми бяха финансирани от фирмата-юбиляр.

Проектът на Община Разград бе подготвен по предложение на Инициативен комитет от Островче, който потърси съдействие от местната управа преди няколко месеца. На официалния старт на проекта днес председателят на Инициативния комитет Стоян Димитров и кметският наместник Милка Пенева благодариха на Община Разград за съдействието и подкрепата, както и на съселяните си за активността в дарителската кампания, която цели да превърне мястото около чешмата в кът за отдих и почивка за жителите и гостите на Островче. Инициативният комитет обмисля да кандидатства и по европрограми за подобряване на туристическата инфраструктура в района. 

По проекта на DEVIN са отпуснати средства за рехабилитиране на каменните корита, за пренареждане и при необходимост подмяна на каменните блокове на чешмата. Ангажимент на Община Разград е подмяна на водопровода, на частично пропаднала и пропукана 200 метрова водопроводната тръба – от каптажа до самата чешма „Бежана“. Принос към инициативата за превръщането на чешмата в атрактивен туристически обект е и безвъзмездният труд, който полагат местните жители за облагородяване на района.

По стара българска традиция ремонтните дейности започнаха с питка с шарена сол и мед, както и с плиснато менче с вода, за да върви работата като по вода.

Официални гости на събитието бяха Христина Русева – началник отдел „Стратегическо планиране и проекти“ и инж. Недим Тахиров – началник отдел „Опазване на околната среда“ в Община Разград.

Местните хора се надяват догодина, когато се честват 110 от изграждането на чешмата, местността вече да се е превърнала в посещаван кът за отдих и туристическа дестинация и да се съберат там на общоселски празник. В близост до мястото има могили, в района е и изворът на река Бели Лом. 

 

Материалът Започнаха дейностите по реновиране на чешмата „Бежана“ край Островче е публикуван за пръв път на Новини Разград.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!