BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Иновациите или нестандартните решения за осигуряване ефективност прехода и приемствеността между ДГ и училище в Езерче

На 06.04.2023 г. по покана на ръководството на ОУ „Св.П.Хилендарски“-с.Езерче, се проведе интерактивен урок с бъдещите първокласници. Основна цел на мероприятието е осигуряването на плавен преход за децата от детската градина към училищния живот, както и безпроблемната им адаптация към новата среда. Срещата започна с великденска песничка-  поздрав от  учениците  в начален етап  към малките гости от ДГ и техните  детски учителки. Освен децата от ДГ, присъстваха и учениците от 1,3 и 4 кл. с техните преподаватели.

Периодът на прехода от детската градина към училището е сложен процес за всяко дете. При  осъществяване на приемственост от ДГ към училище с различни съвместни  дейности и нициативи, се осигурява плавен преход от предучилищна към начална училищна възраст. Организирането и провеждането на съвместни мероприятия – Коледа, Великден, ден на християнското семейство, празник на буквите, водят до по-лесно приобщаване на малките деца от ДГ към училищния живот .Така се потопихме във великденските християнски ценности, традиции и предстоящия  светъл празник – Великден. Г-жа Лейля Чалъкова представи тематична  презентация на присъстващите, след което първокласниците четоха великденски стихчета на бъдещите първокласници.

Г-жа Айше Реханова-класен ръководител на 3 кл. и г-жа Чалъкова раздадоха материали за всички деца-да оцветят великденски яйца, с които след това всяко дете окичи  великденското дръвче. Третокласниците също четоха произведения на великденска тематика, оцветяваха се яйца, рязаха и изработиха великденски картички.

Най-вълнуващо беше състезанието “Да пренесем великденското яйце“ с лъжица, като победители бяха децата от ДГ. Накрая г-жа  Зюлейха Карман-директор на училището, връчи специални подаръци-хвърчила на бъдещите първокласници с пожелание за весело и незабравимо лято, изпълнено с игри, защото след това на 15-ти септември, ще имат други училищни  задължения-ще бъдат ученици и няма да има много време за игри. Директорката почерпи всички присъстващи подобаващо с великденски козунак. Бъдещите първокласници споделиха открито, че много им  е харесало в училище и, че пак искат да ни посетят. В края на срещата, удовлетворени от ползотворната работа, участниците се разделиха с пълното убеждение, че диалогът и екипността са гаранция за осъществяване на целите. Детските учителки ни поканиха още отсега за  тържественото изпращане на бъдещите първокласници, а класната на 1 клас-г-жа Чалъкова покани бъдещите ни ученици и учителките от ДГ  за предстоящия празник на буквите в училище.

Благодарим за интерсния замисъл на инициативата към колегите Айше Реханова и Лейля Чалъкова, което съвпадна освен с предстоящия празник Великден, но и с месеца на четенето, обявен в училище. 

Належащо  и полезно е осъществяването на такива взаимни посещения между ДГ и училище, защото това гарантира  по-ефективен преход от детството към новата социална фукнция на човека-УЧЕНЕТО.

По-честите съвместни работни срещи, дискутиране на конкретни казуси, посещения и непрекъсната комуникация между детски и начални учители, ще спомогнат за осъществяването на плавен преход от предучилищно към начално образование. Затова е необходимо тази връзка с бъдещия учител от първи клас да започне още в подготвителна група. Съвременната образователна система може да се развива само чрез създаване и разпространяване на иновации в няколко посоки – технологични, икономически, педагогически, организационни. Технологичните иновации в образователната дейност са предпоставка за създаване на нова образователна среда, в която учещия променя своята позиция подпомаган от учителя.  Учителите по-често трябва да посещават децата в детската градина в различни режимни моменти, не само по празници и тържества, а да има непрекъсната комуникация между детските и начални учители. Така децата ще свикнат с тях, ще им се доверят и когато постъпят в първи клас, няма да има емоционално сътресение и ще се осъществи плавен преход от предучилищно към начално образование.

Материалът Иновациите или нестандартните решения за осигуряване ефективност прехода и приемствеността между ДГ и училище в Езерче е публикуван за пръв път на Новини Разград.

Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!