BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Историкът Иво Стоянов се срещна с възпитаници на ПГО „Станка Николица Спасо – Еленина”

По инициатива на ръководството на ПГО „Станка Николица Спасо – Еленина” в РБ „Проф. Боян Пенев” се проведе среща с Иво Стоянов – завеждащ-отдел „История на българските земи ХV – ХІХ в.” в Регионалния исторически музей и уредник на къща – музей „Станка и Никола Икономови”. В рамките на Националната седмица на четенето, той им представи своя авторски труд, върху който е работил три години по темата, свързана  с Разград и войните на Османската империя през ХV – ХІХ век.

Пред подрастващите историкът сподели, че тази тема не е била проучвана и това още повече е засило желанието му да я разработи. По време на подготовката на книгата Иво Стоянов използва различни чуждоезикови сведения и източници, посредством които съумява да донагради наличната информация, която е спомената преди около 80 години от Анание Явашов. С особен интерес възпитаниците на ПГО изслушаха акцентите и си обещаха да го поканят в час по история. Иво Стоянов, който е и председател на Обществения съвет на учебното заведение, подари на директора Красимира Петкова своята книга, с пожелания да им бъде в полза за училището.

С коледното послание – Да отворим сърцата си към доброто и да бъдем милосърдни апелира преподавателят по български език и литература Тодорка Вълчева и заедно с една своя ученичка Арзу прочетоха стихотворения за доброто и Рождество.

Ентусиазирани и с усмивка възпитаниците на ПГО разгледаха културната институция водени от главния библиотекар Надежда Паскалева и припознаха своето място за получаване на интересни знания и срещи.

С вълнение се отправиха към инициирания благотворителен базар, на който заедно с още две гимназии ще събират средства за закупуване на очила за незряща съученичка.

Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!