BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Магистрати и ученици разговаряха за трафика на хора и хулиганските прояви на непълнолетните

Продължават посещенията по Образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ в ППМГ „Акад. Н. Обрешков“.

Съдия Николай Борисов от Районен съд – Разград и прокурор Зорница Цветкова от Районна прокуратура – Разград разговаряха три последователни учебни часа с ученици от 10 „а“, „в“ и „г“.

Пред десетокласниците от „а“ и „в“ клас те представиха темата „Трафик на хора“. Магистратите ги запознаха с легалната дефиниция дадена в Наказателния кодекс, като им обясниха, че най-често се трафикират хора за развратни действия, за принудителен труд, просия, за отнемане на телесен орган, тъкан, клетка или телесна течност или за да бъдат държани в принудително подчинение  независимо от съгласието им. Обясниха им, че самото понятие „трафик на хора“ означава набирането, транспортирането, прехвърлянето, укриването или приемането на хора посредством заплаха, злоупотреба с власт или състояние на зависимост. Информираха ги, че за това престъпление в Наказателния кодекс е предвидено наказание „лишаване от свобода“ от 2 до 8 години и глоба от 3 000 до 12 000 лева.

Учениците имаха възможност да изгледат презентация за мащабите на това престъпление, както и кратък филм, представящ личните истории на млади жени, трафикирани с цел сексуална експлоатация.

Коментиран бе и въпросът защо по нашето наказателно право наказанията не са строго фиксирани по размер. Съдия Борисов им обясни, че при индивидуализиране на наказанието се вземат предвид всички обстоятелства, мотиви, подбуди, личността на престъпника, тъй като целта на наказанието е да го поправи и превъзпита.

Учениците от 10 „г“ клас бяха запознати с темата „Детското насилие (агресията в училище). Наказателна отговорност на непълнолетните. Хулигански прояви на непълнолетни лица и последици. Възпитателни мерки за деца при противообществени прояви, начини и места за прилагането им“. Те изгледаха образователен филм, а представените в него казуси, в които жертви на престъпни посегателства са деца, бяха обект на последвала дискусия.

По време на беседите бяха дискутирани и други теми като разпространението на наркотици, има ли осъдени медици поради допусната лекарска грешка, обработват ли се анонимни сигнали на единния номер за спешни повивания 112 и каква санкция ще бъде наложена на лице, подало фалшив сигнал.

Материалът Магистрати и ученици разговаряха за трафика на хора и хулиганските прояви на непълнолетните е публикуван за пръв път на Новини Разград.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!