BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Музеят в Разград показа старопечатни издания в изложба

В Деня на народните будители в къщата музей „Станка и Никола Икономови“ бе открита изложба старопечатни издания от фонда на Регионалния исторически музей в Разград.

Събитието бе непосредствено след общоградското тържество за 1 ноември.

Разград отбеляза 1 ноември пред къщата музей с името на най-почитаните народни будители – Станка и Никола Икономови

Директорът на музея Таня Тодорова въведе най-малките посетители – дечица от ДГ „Райна Княгиня“, в къщата, която домакинства на изложбата и им разказа накратко за Станка и Никола Икономови.

„В няколко отделни витрини показваме пътищата пред българите, посочени още от Паисий в неговата „История славянобългарска“, за да имаме своя държава“, каза при представянето на изложбата нейният автор – проф. д-р Росица Ангелова, началник на отдел „Нова и най-нова история“ в РИМ-Разград.

Своето място във витрините имат периодичните издания от възрожденската епоха като най-бърз начин за информираност тогава.

Делото на учителя пък като най-силната, най-публичната социално-позиционирана личност през епохата на Възраждането, е представено в отделен кът със снимки и различни учебници и учебни помагала.

В уюта на къщата на именитите възрожденци Станка и Никола Икономови са показани и богослужебни издания, които чертаят още един от пътищата в борбата за независима църква,  защото „…и с разум човек може да иска да има българщина, да я има България“. „ Но на някои не им стига нито перото, нито расото, някои искат и ятаган. Затова в отделна витрина сме изложили исторически текстове, които имат за цел да събудят българите, да грабнат те, освен книгата и кръста, но и оръжието“, каза още проф. Росица Ангелова.

А като илюстрация на това колко са високо подготвени и колко много пътуват възрожденците, в отделна витрина са подредени преработени или преводни издания на френски книги. „Благодарение и на преводната художествена литература хората по нашите земи разбират, че трябва да се борят, за да живеят по-добре в своята  си държава“, обобщи замисъла на изложбата проф. Ангелова.

Материалът Музеят в Разград показа старопечатни издания в изложба е публикуван за пръв път на Новини Разград.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!