BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Нови мерки при влизане в България (ЗАПОВЕД)

Считано от сряда, 1 септември, от държави, попадащи в червена зона, на територията на България се допускат и чуждестранни студенти, притежаващи виза тип „Д“ за дългосрочно пребиваване с цел обучение. Това нарежда министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров със своя заповед, издадена днес.

Припомняме, че ученици, студенти и докторанти, които живеят в Гърция, Турция, Сърбия, Република Северна Македония и Румъния и пътуват всекидневно или най-малко веднъж седмично до България с цел обучение, както и ученици, студенти и докторанти, които живеят в България и пътуват всекидневно или най-малко веднъж седмично до Гърция, Турция, Сърбия, Република Северна Македония и Румъния с цел обучение, се допускат на територията на страната, без да е необходимо да представят документи за COVID-19.

Също от 1 септември Република Северна Македония, Черна гора, Република Косово, Република Казахстан, Съединени Американски щати, Света Лусия, Федерация Сейнт Китс и Нейвис и Ирландия попадат в червената зона. Това става с промяна в списъка на държавите по цветови зони, съгласно който е определен редът за влизане в България.

От същата дата от червена в оранжева зона преминава Италия, а от зелена в оранжева – Германия, Естония, Хърватия, Италия и Сан Марино. Румъния вече преминава в зелената зона.

Със същата заповед се създава списък на държавите, чиито сертификати за ваксинация, изследване и преболедуване на COVID-19 се считат за равностойни на цифровия COVID сертификат на ЕС. Това са: Република Северна Македония, Република Сан Марино, Конфедерация Швейцария, Република Турция, Украйна, Държавата град Ватикан (само по отношение на издаваните сертификати за ваксинация).

С пълния текст на Заповед № РД-01-733/27.08.2021 г. можете да се запознаете тук

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!