BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Областна администрация бе домакин на работна среща с министъра на околната среда и водите Юлиян Попов

Днес, 10 август, в зала 712 в Областна администрация Областният управител Владимир Димитров откри  Работна среща на тема чистотата на атмосферния въздух в град Разград и актуални екологични въпроси в Лудогорието. Срещата бе с участието на кметовете на общини и представители на общинските съвети в област Разград, също и с представители на институции, които имат отношение към проблема.

Инициираната от народния представител от 18-ти многомандатен избирателен район – Разград – Антоанета Цонева среща за първи път събира представители на изпълнителната и законодателната власт от най-високо ниво за решаване на проблема.

Модератор на форума бе Ивелина Игнатова – Заместник областен управител на област Разград.

„Основната тема на днешния ни форум е наболелия проблем с чистота на атмосферния въздух в град Разград, срещнал силна обществена реакция. Целта на работната ни среща всички отговорни страни заедно да изясним причините и да потърсим решение на проблема.“, каза на откриването Областният управител Владимир Димитров.

Той разказа, че през годините областните управители, са предприемали редица действия по въпроса – сформирана е Експертна комисия за избор на система за мониторинг на атмосферния въздух в град Разград; ангажиран е бизнесът в региона; предложено е техническо решение, което община Разград приложи.

Също така допълни, че са положени големи усилия за консолидация на ВиК сектора в областта, тъй като това е условие за мащабна инвестиция по европейските програми за модернизиране на градската пречиствателна станция в Разград, която се посочва като един от източниците на неприятни миризми в града.

Министър Юлиян Попов сподели, че в момента се разработва Директива за чистота на въздуха в Европейския съюз, но все още няма яснота как да се решават подобни казуси. Той допълни също, че ако в Разград бъде успешно решен проблемът, то добрата практика от тук също ще бъде отразена на цялостната политика в Брюксел.

Антоанета Цонева и народният представител Гюнай Хюсмен, който също се включи във форума, също изразиха отношение по темата.

Управителят на „Водоснабдяване Дунав“ ЕООД Стоян Иванов заяви, че Градската пречиствателна станция е изградена през 1974 г. и за петдесетгодишната й история са извършвани само частични ремонти по нея и то само върху оборудването. Необходимо е спешно да бъде модернизирана. За целта е разработен проект, с който е кандидатствано в програмния период през 2007-2013 година, но не е одобрен, поради липсата на консолидация във ВиК сектора. През 2020 год. е разработен нов идеен проект, който по актуални цени е близо 30 млн.лв.

Директорът на РИОСВ – Русе инж. Цонка Христова представи доклад относно чистотата на атмосферния въздух в Разград.

Председателят на Общински съвет – Разград Стоян Димитров информира за дългогодишните усилия на Община Разград за решаване на проблема и за реализиране на проект за воден цикъл в града.

От изказване на зам.-министър Ренета Колева стана ясно, че една от възможностите пред Община Разград е да кандидатства с проект за финансиране от ПУДООС за изграждане на нова канализационна система и нова пречиствателна станция. С такъв проект, обаче, не може да се осигурят наведнъж 30 млн.лв., а в продължение на няколко години трябва да се изпълняват етапи от модернизацията. Друга възможност е реализиране на инвестицията със заем.

Най-важната част от форума бе представянето на възможности за финансиране на проект за водния цикъл в град Разград, които представи Галина Симеонова – Главен директор на Главна дирекция Оперативна програма „Околна среда“. От думите й стана ясно, че най-добрият начин за финансиране на мащабен проект във ВиК сектора в град Разград е кандидатстване с проект по Програма „Околна среда“. В момента по програмата са налични близо 900 млн.лв. за такива проекти. Освен това МРРБ разполага 20 млн. за разработване на регионални прединвестиционни проучвания. Според нея не е целесъобразно модернизацията да се осъществява поетапно, а е нужен един мащабен проект, с който да се решат проблемите. Такъв проект ще гарантира комплексно решение за десетки години напред, с което ще се отговори на най-модерните европейски изисквания.

Стана ясно, че от 28 областни градове – 14 вече са изпълнили проектите за водни цикли, една част кандидатстват в момента с проекти и само в 6 няма консолидация и не могат да се възползват от европейските фондове. Реализирането на проекта няма да доведе до поскъпване на водата в Разград, тъй като усвоените европейски средства не влизат в ценообразуването. Тя призова местните власти в нашата област да се обединят и да консолидират ВиК сектора в региона ни. Ако това не стане с консенсус, консолидацията може да бъде постановена с промени в Закона за водите. Тя информира, че Европейската комисия не желае да се дават средства за решаване на проблеми във ВиК сектора на парче, а да се търсят комплексни решения за цели региони.

Кметове на общини представиха пред министъра и други актуални екологични проблеми като липсата на държавно финансиране за функциониране на новоизградената Градска пречиствателна станция в Исперих и необходимостта за реализиране на проект за заустване на промишлени води от предприятие в община Завет.

В края на дискусията министър Попов се ангажира с по-чести проверки на чистотата на атмосферния въздух в град Разград и апелира в проектите за водните цикли да се включват и мерки за енергийна ефективност.

В заключение Областният управител Владимир Димитров и неговият заместник Ивелина Игнатова, посочиха, че най-добрият път за решаване на проблема е постигането на консолидация във ВиК сектора в областта ни.

По-късно областният управител и неговият заместник участваха и в Извънредната сесия на Общински съвет – Разград, която бе свикана по същият проблем.

Материалът Областна администрация бе домакин на работна среща с министъра на околната среда и водите Юлиян Попов е публикуван за пръв път на Новини Разград.

Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!